Boule na páteři

Při opakovaném kotoulu vzad jsem si všimla na páteři docela velké boule cca 2x2 cm. Nicméně mě nebolela a tak jsem cvičila dál (závodně sportuji), ale druhý den jsem po tréninku začala cítit hroznou bolest. Nemohla jsem si pořádně ani sednout. Ve spodní části zad mě strašně píchalo, musela jsem se dokonce zastavit v polovině chůze. Byla jsem na neurologii, kde mi řekli, že tam mám hematom po silném nárazu (kotoul jsem dělala opakovaně, v rychlosti, ve švihu, na tvrdé zemi bez podložky), byla mi provedena manipulace a mobilizace tvrdou i měkkou technikou, za tři dny po kontrole ale hematom zmizel a boule zůstala, sice se zmenšila,ale byla jsem poslána na chirurgii a RTG, kde mi zjistili lehkou prominenci trnového výběžku cca L1 a plošný Schmorlův uzel. V podstatě mi řekli, že se mi ta boule vytvořila z rychlého nárazu a že to nic není, samo to prý zmizí a chce to klidový režim. Byla mi naordinována elektroléčba. Po prvním sezení, kdy mi jen záda rozmasírovávali, se záda zase rozbolela. Už tehdy,ale i teď, mě nebolela samotná hrčka,ale celá záda - jen spodní část, když se předkloním tak mi v zádech táhne a pichá až do boků. Jde o to, že potřebuji trénovat, 3 týdny ne-li více je pro mě jakožto aktivního sportovce dlouhá doba a v podstatě mi nikdo nedokáže říct, co přesně mi je. Na elektroléčbě mi řekli, že ta hrčka už nemusí zmizet vůbec, což mě děsí. Přemýšlela jsem i nad chiropraxí, mám už pár zkušeností a vím, že kolikrát je lepší trénovat a místo rozhýbat než aby to tam zatvrdlo úplně a už bych se toho nikdy nezbavila, ale vzhledem k tomu, že jde o hrčku na páteři a ne jen o vyhozený obratel nebo něco podobného-váhám. Máte s tím nějaké zkušenosti? Klidový režim zatím dodržuji, nicméně si ale říkám, že by mi chiropraktik mohl pomoct, vidina, že budu mít do konce života na páteři bouli, je pro mě, nejenom jako sportovce, děsivá. Děkuji za kladné vyřízení dotazu.

Odpověď odborníka:

Spíše než chiropraktik by měl pomoci zkušený rehabilitační lékař, nejlépe ze školy prof. Koláře (FN Praha - Motol). Poraněny mohly být i vazy mezi výběžky páteře a jejich hojení trvá déle. Zkuste se s nimi poradit. Spíše než o omezení pohybu jde o to, které cviky z Vašeho tréninku by mohly situaci spíše zhoršit. Můžete zkusit konzultaci i v neurochirurgické ambulanci. Hematom opravdu zmizí, otok také, ale o jaké jde přesně trauma nejde z RTG poznat. Jestli Vás stav dlouhodobě obtěžuje, je vhodné i MR (magnetická rezonance) právě k posouzení rozsahu poranění. Bez toho lze jen těžko odhadnout, co se vlastně stalo a na jak dlouho Vás to vlastně omezí.

MUDr. David Bludovský
MUDr. David Bludovský

Specializace: Neurochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: