Boule v podpaží

Už asi dva týdny mám bouli v podpaží. Není bolestivá, ale je docela viditelná, když zvednu paži vzhůru. Měla jsem pocit, jestli to nemám ze sprejového antiperspirantu, který si do podpaží stříkám i po čerstvém oholení a již několikrát jsem měla ze sprejů podrážděné podpaží. Mohla by být ta boule z toho? Navíc se také nacházím ve stresovém období, tak bych ráda věděla, jestli to může být i ze stresu? Děkuji předem za odpověď

Odpověď odborníka:

Milá Ello, boule v podpaží může mít více příčin. Ale podle toho, jak popisujete podrážděnou pokožku v podpaží, se bude jednat s největší pravděpodobností o hidrosadenitidu, neboli zanícenou potní žlázku, které se ucpal její vývod. To mohou opravdu některé antiperspiranty zvláště s obsahem hliníku způsobovat. Doporučila bych vynechat antiperpirant, raději se v podpaží častěji umývat. V lékárně zakupte tzv. černou mast - Ichtoxyl. Aplikujte do podpaží, nejlépe na noc, ale pozor nutno dostatečně překrýt, mast je černá a příliš nevoní. Pokud se stav nezlepší, určitě navštívit praktického lékaře, který vyloučí jinou příčinu onemocnění a odešle Vás na chirurgii. Hezký den.

MUDr. Marta Ručková
MUDr. Marta Ručková

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Nemocnice Milosrdných bratří Brno

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x