Boule v tříslech

Dobrý den, ráda bych znala Váš názor. Nevím jak dlouho, ale od puberty určitě (aktuálně mám 25 let) mám na tříslech boule. Nezvětšují se, nebolí, prostě jen jsou, velikost cca angrešt. Před pár roky jsem se na ně ptala na gynekologii, ale bylo mi řečeno, že je za ně vše OK, že se bude zřejmě jednat o lymfatický systém. Nyní se čtvrtým rokem léčím s roztroušenou sklerózou a všimla jsem si, ze pokud mám z důvodu ataky nasazený solumedrol a následně medrol, boule úplně zmizí. Po vysazení se pomalu vrátí do stejné velikosti. Zajímalo by mne, jaký mohou mít původ, zda se jimi nějak znepokojovat popř. na jakého lékaře se obrátit? Děkuji a přeji příjemný den Klára

Odpověď odborníka:

Dobrý den, podle všeho se jedná o zvětšené lymfatické uzliny. U dětí a mladistvých mohou být zduřené fyziologicky. Důležité je posoudit velikost - do 10 mm v tříslech, dále tvrdost - pokud jsou měkké, elastické, pohyblivé od okolí, tak je to v pořádku. Dále je důležité zjistit, jestli nejsou zvětšené uzliny ještě někde jinde na těle - v podpaží, na krku, pod dolní čelistí, na hrudníku. Pokud byste si je nahmatala ještě někde jinde, byly by v třísle větší jak 15 mm, tvrdé, tak bych navštívila praktického lékaře, který by posoudil stav, provedl vyšetření a případně odeslal dále. V třísle bývají často zvětšené uzliny z důvodu častých infekcí urogenitálního traktu - močové a pohlavní soustavy. Kortikoidy se používají při autoimunitních chorobách a chronických onemocněních, protože potlačují patologickou aktivitu imunitního systému. Proto se lymfatické uzliny zmenšují, protože jsou "sídlem" imunitního systému.

MUDr. Olga Králová
MUDr. Olga Králová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: