Boulička na patře opakovaně

Je mi 19 let, opakovaně se mi vzadu na patře, většinou na stejném místě dělá malá boulička, zprvu bílo průhledná a později vypadá asi jako aft. Nebolí nijak extrémně ale když o ní zavadím, je to nepříjemné a opakovaně už otravné. Před půl rokem (13.6.2013) jsem byl na odstranění krčních mandlí, může to s tím mít spojitost? Bulka se objevuje zhruba v tomto místě, kde byla mandle. Po odběru krve bylo zjištěno trochu méně bílých krvinek, nemůže to být tedy například projev oslabené imunity, aft? Vzhledem k učení nemám moc času navštívit krčního lékaře, je nutné se objednat,jenže boulička do 3-4 dnů vždy sama zmizí. Prosím o radu, co by to mohlo být, případně co proti tomu dělat. Děkuji

Odpověď odborníka:

Na obrázku vypadá "boulička" jako puchýřek, nejspíše aft. S odstraněním mandlí může být spojitost, ale nemusí. Projevem oslabené imunity obecně afty mohou být, ale nemusejí. Pokud se Vám objevuje opakovaně a pokud překáží, doporučuji při jejím výskytu provádět 3 - 4 x denně výplach ústní dutiny ("kloktat") dezinfekční ústní vodou a užívat B-vitamín. Zvažte poradu s ORL lékařem, možná by bylo vhodné nechat si zkontrolovat, zda je tkáň po operaci dobře zhojená.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: