Boulička/uzlinka v ploše dolní čelisti za bradou

Dobrý den, jsem typ s řadou hmatných uzlinek, průběžně vyšetřovaných mým praktickým lékařem. Během léta jsem si všimla mírné asymetrie uzlin na krku a ze spodní strany dolní čelisti - byly větší/tužší na levé straně. Pan doktor mi zlehka prohmatal ty na krku, udělal krevní testy, zjistil stav po mononukleóze a doporučil mi dát tomu čas. Před pár dny jsem si náhodou všimla, že zřejmě uzlina zespodu pod čelistí, kousek za bradou, je na levé straně pořád trochu tužší a větší, než na pravé straně - hmatám v místě uzliny bouličku cca 3-4 mm v průměru, pravidelnou oválnou, pod kůží pohyblivou a přitom "spojenou" s osovým úponem čelisti. Po prohmatu byla den citlivá, jinak ne. Kromě dlouhodobějších příčin (horní cesty dýchací) mě napadlo několik větších vřídků - akné, které se mi několik dní zpátky tvořily na bradě. Přesto jsem nejistá, co dělat - nechci být neopatrná, ale ani v zimním období nadbytečně navštěvovat lékaře kvůli maličkostem. Mohla bych se zeptat na doporučení, jak postupovat? Můžou být uzliny stranově asymetrické? Jestliže jsou v klidu, nezvětšují se atd., lze počkat a zeptat se na ně lékaře až příležitostně? Lze se nějak přesvědčit, že boulička je skutečně zvětšená uzlina, a ne nějaký novotvar v místě uzlin? Děkuji! dobrý den, včera jsem pokládala dotaz k uzlince pod bradou. měla bych doplnit, že poté, co jsem si ji nahmatala, během následujících dní její okolí pobolívá, včera večer bylo i mírně nateklé - nevím, jestli jde tedy o nějaký zánět, nebo podráždění z toho hmatání? (neopakuji ho, při bolesti místo jenom velmi zlehka krátce zkontroluju, vím že není dobré takto uzliny dráždit). děkuji!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, obvykle říkáme, že bolestivost je dobré znamení, takže i u uzliny nejspíše reakce na nějaký zánět, klidně i kožní v podobě rozjetého akné. Pokud ta uzlinka neroste, resp. se i zmenšuje, nemáte nějaké celkové obtíže, myslím, že to počká. Řešila bych to nadále s Vašim praktickým lékařem, může Vás odeslat na ultrazvuk - potvrdí, jestli je to uzlina. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Sexuální výchova: Masturbace u dětí
Články: Sexuální výchova: Masturbace u dětí
Masturbace je normální...
Škodí repelenty dětem?
Články: Škodí repelenty dětem?
Ochránit naše nejmenší před...
Létejte bezpečně – s flavonoidy!
Články: Létejte bezpečně – s flavonoidy!
Sezení v klidu a zabývání...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Ischemická choroba srdeční
Články: Ischemická choroba srdeční
Co měl lékař na mysli, když...
Vyšetření děložního čípku
Články: Vyšetření děložního čípku
Vyšetření děložního čípku...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: