Bradavice

Dobrý den, rád bych se zeptal na názor dalšího lékaře, případně se dozvěděl o dalším postupu. Problém se týká bradavice na plosce LDK (pokud dovolíte, zkusím psát trochu odborněji - studuji VOŠ zdravotnickou). Nachází se v oblasti 2-3 metatarsu, o průměru cca 15 mm. Léčba trvá už cca 10 let - Duofilm, Verrumal, kryoterapie N2, salicyláty,proveden test imunity - vše n.n., na chirurgii několikrát pro recidivy provedena excize, exkochleace i extirpace. Rána vždy pečlivě a sterilně ošetřována (hloubka cca 5 mm). Prvně se nechala otevřená (masivní krvácení) a při dalších zákrocích již byla provedena sutura. Dle histologie se jedná o mikromasivně infikovanou vulgární veruku. Léčba byla i podpůrná - imunomodulans a vitaminy. Ještě jsem přemýšlel o dlouhodobější léčbě beta 1,3 -D- glukanem. Snad jsem na nic nezapoměl. Děkuji za radu a přeji pěkný den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zdá se, že jste vyzkoušel vše a vždy došlo k recidivě. Léčba bradavic může být někdy velmi svízelná. Verrumal patří již mezi silně účinkující lék, obsahuje cytostatikum fluorouracil. Má být však užíván aspoň měsíc a užívat okluzivní obvaz (uzavřený - neprodyšný). Veruky na plosce bývají způsobeny HPV (lidským papilomavirem typ 1,2 a 4) a trpí jimi až 7-10 % populace. K léčbě se kromě acetylsalycilové kyseliny užívá i trichloroctová kyselina, ta způsobí též nekrozu-odumření tkáně. Z cytostatik byl testován i Bleomycin, Interferon alfa, prparáty vit A., a dokonce i H2 blokátor cimetidine a mnoho dalších. 100% účinná léčba neexistuje. Doporučuji držet se rad zkušeného dermatologa.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: