Bradavice v tehotenstvi

dobry den,pred dvema mesici jsem si vsimla vyrustku,malych bradavicek v pochve a tri okolo venku,tyden po te ze jsem tehotna,tedka jsem zacala 4.mesic tehotenstvi a doktorka mi rekla,ze mi muze odstranit jen ty,ktere nejsou vevnitr.zacali se mi rychle zvetsovat a strasne svedi nevim si rady,nechce mi na to nic predepsat,rada bych je odstranila vsechny.je to nebezpecne pro dite?muzu mit pak dalsi deti?a odstraneni laesrem boli a jak to probiha?pak taky jsem cetla ze budu muset porodit cisarskym rezem,mam z toho strasny strach,mam 20 let. nemuze mi predepsat neco,aby to spomalilo rust mam obavy z toho ze jeste nez porodim se zvetsi a pak se to bude lecit hure.dekuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, diagnostika na dálku je velice svízelná. Pravděpodobně se však jedná o kondylomy, genitální bradavice virového původu. V těhotenství mají tendenci k rychlejšímu růstu, po porodu opět dochází ke zlepšení, mohou i samy vymizet. Některé přípravky používané k jejich léčbě nejsou v těhotenství doporučeny. Odstranit se však dají chirurgickým způsobem (nůžky, skalpel), či spálit laserem. Zákrok se provádí v celkové narkoze. Drobné zevní bradavičky lze ošetřit i bez narkozy. Kondylomy jsou indikací k ukončení těhotenství císařským řezem jen v případě rozsáhlého nálezu. V některých případech je výhodnější řešit kondylomy až po porodu. Vše se musí individuálně posoudit. Riziko pro dítě je zcela malé. Další děti samozřejmě můžete mít.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: