Brambory se slupkou - solanin

P. dr., chtel bych se zeptat, jestli konzumace brambor i se slupkou cloveku neprospiva - kvuli solaninu. Resp. jestli v tak malem mnozstvi muze byt solanin cloveku ne nebezpecny ale spise nevhodny. A druha otazka, je pravda, ze smazenim brambor i se slupkou se solanin deaktivuje? Dekuji.

Odpověď odborníka:

Vážený pane Jiří, koncentrace solaninu v pokrmech se výrazně sníží, jsou–li brambory zbaveny nejen slupky, ale i 2 až 3 mm povrchu hlízy pod slupkou, kde je koncentrace alkaloidů nejvyšší. Při dlouhodobém zpracování na vysokou teplotu, zejména při smažení brambor, se solanin deaktivuje. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: Všeobecná fakultní nemocnice v Praze 2, IV. Interní klinika, Ambulance nutriční podpory

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

Atopická, suchá nebo podrážděná pokožka bezesporu vyžaduje důslednou péči. Svědění v těchto případech dokáže být velice nepříjemné. Kůže je navíc zranitelná a náchylnější k...  celý článek

x