Brnění končetin a zhoršená psychika

Je mi 23 let a již půl roku mě trápí tentýž problém. Brnění končetin. (Nejprve jen pravá ruka a noha, v současnosti ale obě ruce i nohy, někdy najednou, někdy střídavě, někdy mám pocit brnění v obličeji nebo jinde po těle, ale končetiny nejvíce a nejčastěji). Ruku v ruce s tím se mi zhoršuje psychika. Bojím se, že třeba ochrnu nebo přestanu nohy a ruce cítit. Brnění začalo v létě, kdy jsem byla ve velkém psychickém vypětí - nejprve různé somatické příznaky, které jsem dávala za vinu stresu ze zkoušek (tlak na hrudi, píchání na hrudi, zhoršené a zrychlené dýchání), dalším stresorem byla asi příprava na státní zkoušky, nakonec tragické úmrtí v rodině (nějak v té době se brnění prvně objevilo). Byla jsem na neurologii, tamější vyšetření v pořádku, poslali mě pro jistotu na magnetickou rezonanci mozku.Tam také vše v pořádku.Bylo mi doporučeno brát B-komplex a tím se se mnou rozloučili.Brnění sice na podzim na chvíli přestalo,ale pak se vrátilo (nejdříve jen na pár dní a teď už to znovu trvá minimálně měsíc v kuse) a je to velmi nepříjemné. B-komplex jsem brala v kuse asi 2 měsíce, pak jsem přerušila a pak zase nějakou dobu brala (na doporučení neuroložky) zkoušela jsem i rozpustné magnesium, na podzim i rozpustný vápník. Byla jsem na interním vyšetření, kde mi dělali krevní testy na štítnou žlázu, cukrovku, dále i přímo testy na vápník v krvi.Vše v pořádku. Existuje nějaký přípravek, který by mi mohl pomoci? Je lepší brát prášky nebo rozpustné šumivé tablety? A myslíte si, že je vyšetření MRI mozku natolik prokazatelné, abych si mohla být jistá, že jsem opravdu pořádku? Už netuším na koho se obrátit, když mi všichni doktoři tvrdí, že jsem v pořádku, tak jsem asi už rezignovala na to, někam znova chodit a otravovat je tím, že se mi to vrátilo a jsem z toho zoufalá. Často kvůli tomu brečím, bojím se, že se mi něco stane, bojím se vážné nemoci nebo smrti. Prosím, poraďte mi, co bych měla dělat, když si se mnou nikdo neví rady, natož pak já sama. Opravdu moc Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Milá Andreo- moc díky za důvěru. Prosím. hlavně nepodléhejte pocitu beznaděje a představě, že si s Vámi nikdo neví rady. Pro poradnu jste dokázala velmi dobře vylíčit příběh svého stonání. Podobně byste ho měla zrekonstruovat pro svou ošetřující praktickou lékařku. Ona nejlépe posoudí, zda doporučí zopakovat neurologickou konsultaci nebo zahájí léčbu protiúzkostnými antidepresívy. Lékařská vyšetření jsou opravdu stavěna tak, že se nejprve vyloučují závažná onemocnění "těla", to ale neznamená, že při negativitě nálezů není co nabídnout nebo že pacientovi "nic není".

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

Líbí se vám odpověď?
-5 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
:-) | Od: martina | 21.2.2014 16:58
Ahoj Andreo, podle toho, co popisuješ, to opravdu vypadá na fyzický projev psychických obtíží. Sama mám něco podobného. Dlouhodobé stresy, starosti, ze kterých se mi postupně rozvinuly úzkosti a deprese. Nakonec mi začalo v končetinách rovněž brnět a škubat ve svalech, při jednom větším fyzickém výkonu jsem najednou omdlela a dalších několik týdnů měla s tímto potíže. U neurologa jsem prošla vyšetřením včetně EMG a z toho se přišlo na to, že mám tetanii. Zkrátka... Dlouhodobým psychickým vypětím dochází často v těle k různým fyzickým projevům, zvyšuje se úbytek hořčíků. Doplnění hořčíků je doela dlouhodobé, beru jo již více než 6 měsíců v dávce 3-5 tabl. denně, a stále to není vpořádku. No a k tomu jsem dostala předepsaná antidepresiva. Vlivem psychického přepětí dochází v mozku k chemické nerovnováze, která se špatně "spravuje" sama. Sama jsem se těmto lékům bránila více než rok a myslím, že jsem udělala chybu. Dnes jsou tyto léky mnohem šetrnější a je jich celá řada, když nějaký nebude to "správné ořechové", můžete se s doktorem domluvit na změně medikace, která bude více vyhovovat. A antidepresiva může předepsat i obvoďák nebo právě neurolog. Ideální je potom i kombinace s nějakým terapeutem, který pomůže najít centrum potíží a i když to ze začátku není nic jednoduchého, člověk se do sebe musí hluboko ponořit a otevřít své 13 komnaty, tak ve výsledku dochází k postupnému zmirňování a zlepšování stavu. Ale je to hodně o trpělivosti! Nedá se počítat s tím, že za měsíc bude všecho OK. I u antidepresiv je nutné počítat s tím, že se v prvních pár dnech psychický stav přechodně zhorší, ale pak je už lépe! :-)
Držím pěsti a doufám, že jsem alespoň malounko pomohla... :-)
reagovat
re::-) | Od: Simona | 1.2.2016 16:16
Ahoj Andreo,
je rok od tvého článku, můžu se zeptat, co následovalo? Jak se cítíš teď? Já s brněním bojuji tak nějak rok. chvili ano, chvíli ne. Pomáhá mi železo, spánek a sport. Také mám nemocnou štítku a vyhřezlou ploténku. Jen jsem se chtěla zeptat.
Děkuji,.
Simona
reagovat
rada | Od: Zdeňka | 4.6.2014 21:24
Ahoj,asi před 10 dny jsem byla na infuzním podání vitamínu C,při aplikaci mě ovšem sestřička špatně napíchla kanylu a okolo té začala téct krev,k tomu se ještě přihodilo to,že se jí zrovna rozpojil i přívod k infuzi a polilo mě to,nevěděla jsem hned co se děje a byl to pro mě v tu chvíli celkem šok,potom mě už kanylu opětovně dala dobře.Ovšem od té doby mám neustálé bolesti ruky,brní mě,mravenčí a vůbec to nepřejde,skoro ani nespím,teď se mě přidalo ještě občasné brnění nohy.Zajímalo by mě jestli už si s tím problémem něco vyřešila,hodně mě to vysiluje.Normální lékař si s tímto neví rady,byla jsem na vyšetření cév a u neurologa,vše nic neprokázalo.Díky,Zdeňka
reagovat
uplne ten samy problem | Od: martin | 19.2.2014 09:14
Ahoj Andreo,
zdá se, že mám téměř stejný problém....
na jaře 2013 po dlouhodobém vypětí a stresu mi
začalo píchat na hrudi...začal jsem být hrozně
unavený, pozorovat sám sebe, obávat se
onemocnění srdce, lítat po
doktorech...atd...problémy postupně ustupovaly,
ale úplně se to nezlepšilo nikdy...
kolem Vánoc mne začalo brnět v prstech (palec
až prostředníček), měl jsem pocit, že se mi hůře
chodí, bolely (pálily) mi klouby kolen a trpěl jsem
různými "stěhovavými bolestmi"....krev v pořádku,
objektivní nález na neurologii (poklep, reflexy,
atd.) též vše OK...momentálně mám tuhý malíček
a prsteníček na pravé ruce....
zítra jdu na EMG...pokud se nic nenajde, asi ještě
zkusím MRI...a jinak to vydím na psychiatra...už
jsem vážně zoufalý a depresivní - sám nevím zda-
li je deprese a úzkost v mém případě příčina nebo
důsledek....
Pokud napíšeš, jak jsi dopadla, budu rád...

Jen podotýkám, že jsem nikdy nebyl nemocný, u
lékaře dřív nebyl minimálně 6 let, teď je ze mne
hypochondr pár exceláns:-)...

Martin, 31
reagovat
uplne ten samy problem | Od: martin | 19.2.2014 09:14
Ahoj Andreo,
zdá se, že mám téměř stejný problém....
na jaře 2013 po dlouhodobém vypětí a stresu mi
začalo píchat na hrudi...začal jsem být hrozně
unavený, pozorovat sám sebe, obávat se
onemocnění srdce, lítat po
doktorech...atd...problémy postupně ustupovaly,
ale úplně se to nezlepšilo nikdy...
kolem Vánoc mne začalo brnět v prstech (palec
až prostředníček), měl jsem pocit, že se mi hůře
chodí, bolely (pálily) mi klouby kolen a trpěl jsem
různými "stěhovavými bolestmi"....krev v pořádku,
objektivní nález na neurologii (poklep, reflexy,
atd.) též vše OK...momentálně mám tuhý malíček
a prsteníček na pravé ruce....
zítra jdu na EMG...pokud se nic nenajde, asi ještě
zkusím MRI...a jinak to vydím na psychiatra...už
jsem vážně zoufalý a depresivní - sám nevím zda-
li je deprese a úzkost v mém případě příčina nebo
důsledek....
Pokud napíšeš, jak jsi dopadla, budu rád...

Jen podotýkám, že jsem nikdy nebyl nemocný, u
lékaře dřív nebyl minimálně 6 let, teď je ze mne
hypochondr pár exceláns:-)...

Martin, 31
reagovat
Milá Andreo, Martine a další, | Od: Lada | 19.2.2014 10:53
je to běžné, že vyšetření těla jsou u podobných potíží většinou negativní. Příčina problému je nejspíš ukrytá ve vaší psychice. Myslím, že není nutné uvažovat v těchto případech hned o psychiatrovi (tam se s největší pravděpodobností dočkáte předpisu stabilizujících léků, které ovšem obvykle nevyřeší příčinu problému). Pokud nebudete nadále svůj stav zvládat, máte možnost vyhledat odborníka na psychoterapii. Nástroje, jak vás zbavit vašeho trápení, existují, jen jste o nich zatím nevěděli. Z vlastní praxe s klienty mohu uvést, že nejlépe se tu osvědčují alternativní přístupy. Článek na příbuzné téma můžete najít na adrese http://psychoterapeut.kvalitne.cz/index.php?parakce=25
Držím palce a přeji vám hodně úspěchů na cestě k plnému zdraví.
reagovat
Milá Andreo, Martine a další, | Od: Lada | 19.2.2014 10:50
je to běžné, že vyšetření těla jsou u podobných potíží většinou negativní. Příčina problému je nejspíš ukrytá ve vaší psychice. Myslím, že není nutné uvažovat v těchto případech hned o psychiatrovi (tam se s největší pravděpodobností dočkáte předpisu stabilizujících léků, které ovšem obvykle nevyřeší příčinu problému). Pokud nebudete nadále svůj stav zvládat, máte možnost vyhledat odborníka na psychoterapii. Nástroje, jak vás zbavit vašeho trápení, existují, jen jste o nich zatím nevěděli. Z vlastní praxe s klienty mohu uvést, že nejlépe se tu osvědčují alternativní přístupy. Článek na příbuzné téma můžete najít na adrese http://psychoterapeut.kvalitne.cz/index.php?parakce=25
Držím palce a přeji vám hodně úspěchů na cestě k plnému zdraví.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: