Brnění rukou

Manžel občas trpí brněním rukou...byl s tím na jaře u lékaře dostal léky na nějaký čas ho to přešlo...a ted se bolesti objevily znova..absolvoval vyšetření na neurologii tam mu sdělili, že má karpály, ale že jsou malé že brnění rukou nemohou způsobovat...praktický lékař mu udělal odběry krve a zjistil, že má zvýšené hodnoty kyseliny močové a choresterol...nyní ho praktická lékařka odeslala na revmatologii tam udělali rentgen a opět nic nezjistili...předepsali mu jen vitamíny na posílení chrupavek atd..a ještě nařídili podrobnější vyšetření krve. Chtěla bych se zeptat co by mohlo brnění rukou způsobovat. Někdy mu ani nezabírají klasické léky na bolest..Pracuje v administrativě, takže ruce má někdy namáhané..trpí obezitou..prosím o odpověď . děkuji

Odpověď odborníka:

Příčin brnění rukou může být celá řada, ovšem syndrom karpálního tunelu patří mezi časté, u osob pracujících v administrativě (obsluha PC...) je to problém běžný. Pokud neurologické vyšetření nevedlo k žádnému nápadnějšímu nálezu (měl by být provedeno celkové neurologické vyšetření se zvláštním zaměřením na krční páteř a horní končetiny doplněné o EMG vyšetření), je možné, že potíže jsou dány více nepravidelným přetížením šlach a svalů ruky při práci, což může také vést k symptomům "karpálního tunelu", aniž by se to nutně odrazilo ve výsledku neurologického vyšetření. Vyšetření revmatologem je jistě užitečné, ale vysvětlení potíží bych si od něj asi nesliboval... Za vhodné tedy považuji spíše vyšetření rehabilitačním lékařem - léčba cílená na "uvolnění" svalů předloktí a doporučení případné úpravy pracovních návyků (sezení, poloha rukou aj...) často přinese v podobných případech dobrý efekt. Běžné protibolestivé léky mají na tento typ potíží omezenou účinnost, je případně nutné volit léky z jiné skupiny (které už nejsou volně prodejné...). Výše uvedené vyjádření berte ale jako orientační - na dalším postupu je každopádně potřeba se domluvit s praktickým lékařem, který zná všechny potřebné detaily, které jsou pro posouzení věci potřebné. Přeji manželovi brzké uzdravení!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zbavte se modřiny snadno a rychle
Články: Zbavte se modřiny snadno a rychle
K modřině lze přijít dnes a...
Může alkohol vyvolat alergickou reakci?
Články: Může alkohol vyvolat alergickou reakci?
Nejčastější nežádoucí...
Nový život aneb sedm signálů časného těhotenství
Články: Nový život aneb sedm signálů časného těhotenství
Ještě než si uděláte...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Von Willebrandova choroba
Články: Von Willebrandova choroba
Von Wilebrandova choroba je...
Způsobují deodoranty opravdu rakovinu prsu?
Články: Způsobují deodoranty opravdu rakovinu prsu?
Možná už jste to také...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: