Brnění v oblasti bederní páteře

Mám nález dle CT : L4-S1 relat.prim.spinální stenoza,levostranná paramed. protuze L4/5 4,5mm s tlakem na L5 vlevo.Olistéza 3.5mm med.protruze disku L5/S1 2.5mm s kontaktem s DV. A jelikož mně nezabírají jak kapačky a jen částečně samotné obstřiky,tak mně bylo navrženo - obstřik s přidáním kortikoidů a 24 hodinovou hospitalizací na RH odd. Nyní jem již dva obstřiky absolvovala. Po nich se vždy bolesti z části utlumí. Dnes je 5tý den po kaudálu a opět začíná brnění a slabší bolest v oblasti bederní páteře. Řekla bych, že bolest je spíše kostrče a obratle. Jelikož mám poměrně namáhavou fyzickou práci, tak mám dlouhodobější PN. A jelikož bych už ráda Pn ukončila a PL by raději PN ponechala, tak se chci Vás jako neurologa zeptat zda by jste se přiklonila k ukončení PN i když budu absolvovat jěště jednou za 8 týdnů obstřik s kortikoidy a s 24 hodinovou hospitalizací na RH odd a nebo si PN ponechat. Bolesti hodně ustoupily, ale opět se objevilo brnění v oblasti bederní páteře s tím, že to jde do nohou. Z tohoto důvodu PL nechce PN ukončit. Předem Vám děkuji za jakou koliv odpověď.

Odpověď odborníka:

Na Váš dotaz touto formou odpovědět nelze, záleží na klinickém nálezu, Pacienta s bolestmi páteře nelze posuzovat podle CT nálezu. Vzhledem k tomu, že máte fyzicky náročnou práci, bych asi spíše doporučila pokračovat v PN, ale záleží prevedším na tom, jak Vy sama se cítíte. Samozřejmě je třeba dát pozor na průvan, zvedání těžkých předmětů a nezůstavat dlouho ve ztrnulých polohách. Vzhledem k olistéze je na zvážení užívání bederního pásu, ale spíše při větší námaze.

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: