Bronchitida a antibiotika

Jsem dlouhodobě v zahraničí a onemocněla jsem zánětem průdušek. Lékaře jsem navštívila před 4 dny - po 3 dnech vykašlávání. Vyšetřil mne pouze poslechem (žádný rozbor hlenu nebo rentgen) – nic neslyšel a jelikož jsem mu řekla, že vykašlávám zelený hlen řekl, že mi může nasadit antibiotika. Jelikož jsem ale byla bez teplot, rozhodl se s antibiotiky počkat. Nyní vykašlávám už dohromady týden, teploty nemám, hlen jsem již spíše světle žlutý nebo čirý. Doktor říkal, že to znamená, že si tělo asi poradilo samo. Ale už mne to otravuje, protože ráno mám vždy silný kašel s vykašláváním a je to únavné. Neměla bych přece jen brát antibiotika? Může si tělo poradit samo i s případnou bakteriální infekcí?Také se chci zeptat, zda jsem tuto nemoc mohla dostat v souvislosti s očkováním kombinované vakcíny boostrix polio, kterou jsem dostala 4 dny před počátkem nejdříve suchého a pak vlhkého kašle. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, tělo si samo s infekcí poradit může, nicméně standardní postup by byl rentgen (pro kontrolu, jestli nemáte pneumonii) a nasazení ATB, pokud ale vyklašláváte již spíše čirý hlen, nemáte horečky atd., tak ATB za každou cenu není nutné nasazovat. Souvislost s očkováním být může - vakcína může tělo oslabit a tak nechat infekci na Vás nasednout, nicméně přímá souvislost (že byste přímo z té vakcíny měla pneumonii) není.

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: