Bronchoskopie v těhotenství

Dobrý den, mám prosbu. Hledám informace o možnosti popř.rizicích rentgenu a bronchoskopie v těhotenství. Jsem v 28tt, dle spirometrie mám střední OVP, v perif.významná v MEF 75. Dostala jsem Seretide 100 pro podezření na astma, mám ale podezření, že může být i následek vdechnutí cizího tělesa (párkrát jsem vykašlala krev), popř. pneumokok v plicích. Mám strach aby případné příčiny nezkomplikovali porod, zároveň se ale bojím, že potřebná vyšetření ohrozí těhotenství. Prosím o co nejvíce informací, které by mi pohohly se v dalších možnostech a rizicích diagnostiky zorientovat. Děkuji moc, Lenka

Odpověď odborníka:

Dobrý den! Seretide na asthma v dávce ja máte, bych považovala za bezpečné. Musím hned v úvodu říct, že v těhotenství jsme velice opatrní a pečliví, zvažujeme všechny vyšetření a jejich nutnost, hlavně co se týče RTG plic - na druhou stranu, pokud jste kašlala krev, tak bych toto ale doporučila. Dávka záření je minimální. Bronchoskopie by se zvážila dle RTG plic, taky by Vám ji nedělal nikdo, pokud by to nebylo nutné. Pokud máte podezření na vdechnutí cizího tělesa tak asi bude nutno tyto absolvovat, protože rizika vyplývající z aspirace jsou závažnější.

MUDr. Andrea Marčíková Vitkovská
MUDr. Andrea Marčíková Vitkovská

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: privátní ambulance TRN Kroměříž

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x