Brýle proti suchosti očí

Dobrý den, chci se zeptat zda-li tyhle brýle dokáží předcházet syndromu suchého oka způsobeného pouze počítačem když si do nich každé 2h umístím pár kapek vody + každých 10 minut silně promrkám oči ( kvůli memboiským žlázkám) ? Dále mě zajímá jaký můžou mít efekt pro mě v mé situaci -- před 7 měsíci bakteriální zánět spojivek - přeléčen atb - spersadex po 2 týdnech se vrátil - doktor si ho spletl se syndromem suchého oka ( postupně začaly ochabovat oční svaly ale doktor neví proč, posilování však nyní pomáhá ) před 3 měsící přeléčen znovu 1) tobradex 2) flucon ( po něm 98% - pouze lehounké dráždění oka večer ) 3) naneštěstí po 1 týdnu se doktor obával že se zánět vrátil kvůli žlutým žmolkům z očí --- Maxitroll. Ten vedl k těžké suchosti. Dostal jsem vitamin a-pos a ten moc nepomohl (+umělé slzy). Schirmer vyšel 5mm ( test proveden absolutně bez jakéhokoliv měření času tzn. těžko na něj spoléhat ), BUT test mě doktor odmítl provést. Před 2 měsící jsem nasadil Omega 3+7 - po dvou dnech se vytvořili minimálně 4 cysty na memboiských žlázách. Jakmile zmizely došlo k zlepšení. Od té doby však nedochází k velkému zlepšení ( i přes naprosto minimální námahu na pc, čtení minimum a televize apod. naprosto nepoužívám) Brýle jsem u pc zkoušel a opravdu je pálení očí u čtení a počítače MNOHEM menší. Pokud budu používat 3h denně při pc mám snížit frekvenci kapání umělých slz ? ( nyní kapu 3x + recugel na noc) Popř. pokud se moje oči vrátí k původnímu stavu při součástném "krizovém" režimu namáhání mám brýle používat dál jako prevenci ?( pokud se vrátí ?) A za 1.5 měsíce jsem objednán k jinému očnímu na vyšetření a zavedení ucpávek slzných bodů ( doporučujete ?) a řádné provedení schirmera a BUT. Můžou očím pomoci při regeneraci ? Popř. máte nějaké jiné návrhy ? Děkuji mnohokrát za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den pane Petře, v první řadě je třeba opravdu provést testy na kvalitu a kvantitu slzného filmu správně (tedy Schirmerr a BUT). Je velký rozdíl mezi poruchou složení slzného filmu a jeho nedostatečností. Při nedostatečnosti bych se k plugům (ucpávkám) s největší pravděpodobností přiklonil. Při poruše např. tukové složky to nebude mít efekt a oči by naopak začaly nadměrně slzet. V některých případech sicca syndromu může pomoci dlouhodobější aplikace kortikoidů. To vše ale závisí na výsledcích vyšetření a tak bych ke zmiňovaným testům zaměřil ještě na tři věci: není přítomna meibotitida? v jakém stavu je rohovka (keratopatie)? a také provedl stěry z očí k vyloučení chronické infekce (na kultivaci a také chlamydie) - pro jistotu. Dále by mě zajímalo, zda netrpíte i suchostí jiných sliznic (př. v ústech) pro vyloučení specifického autoimunitního onemocnění. A teď k oněm brýlím. Vy si v podstatě vytváříte vlhkou komůrku, která se používá u velmi těžkých stavů syndromu suchého oka s komplikacemi. Takže je pozitivní efekt zjevný a zcela pochopitelný. Ovšem spíše bych doporučil častější frekvenci aplikace umělých slz při krizových aktivitách.Protože ony brýle mají i jednu nevýhodu. Vy si pod těmi brýlemi vytváříte mikroklima, které je ideální pro množení bakterií. A tím si můžete způsobit recidivující záněty vyžadující atb léčbu. A antibiotika prohlubují obtíže syndromu suchého oka. Zvyšte celkově příjem vitaminu A a omezte pobyt v zakouřeném a klimatizovaném prostředí.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: