Bulging id l4-l5

Dobry den prajem, ja by som Vas chcela poprosit o vysvetlenie mojho CT nalezu a ci je mozne, aby som aj napriek liekom mala take neskutocne bolesti hlavne na jednej strane krizovej chrbtice..: Na bocnom scanograme L-S chrbtice pozorovat hyperlordozu L-S chrbtice s horizontalne postavenou os sacrum. Na transverzalnych scanoch L-S chrbtice doplnenych o MPR je znazornene difuzne vyklenutie ID L4-L5 smerom dorzalnym po celom obvode krycich ploch tiel stavcov, bez znamok stenoizacie neuroforamin. V oblasti ID l5-S1 je znazornena medialna protruzia bez znamok stenoiz.. V oblasti zadneho pozdlzneho väzu L5-S1 pozorovat drobny kalcifikat. V oblasti L3-L4 znamky vyklenutia interv.disku smerom dorzalnym do spinalneho kanala nezistene. Facetove klby vykazuju mierne zhrubnutie v rozahu seg L3-S1. Vakuovy fenomen v oblasti SI klbov obojstranne..v.s.stp frakture distalneho clanku kostrce zhojeneho kalusom bez znamok dislokacie...Na reumatologii mi povedali, ze mam aj zacinajucu artrozu, beriem teraz liek Flamexin a Quarelin.Je mozne aby mi tento nalez sposoboval take velke bolesti na lavej polovici chrbta..Mam pocit, akokeby mi to drazdilo nejaky nerv aj napriek tomu, ze na naleze CT nebolo nic podobne vidiet...velmi pekne dakujem za odpoved..pekny WE

Odpověď odborníka:

Vyklenutí, bulging, meziobratlové ploténky v oblasti mezi 4. a 5. bederním obratlem je v celém rozsahu dle popisu , ale výstup mišního nervu z meziobratlového prostoru není dle popisu postižen. Mezi 5. bederním a 1. křížovým obratlem je protlačování disku ne výhřez, ale bez známek zužování. Další změny jsou nevýrazné. Nález není nijak alarmující, bylo by vhodné přijetí do nemocnice, dle neurologického a ortopedického vyšetření další postup. Infuzní léčba a rehabilitace. Při přetrvávajících potížích by bylo vhodné ještě provést přesnější, stran měkkých tkání, magnetickou rezonanci, která může stav ještě více osvětlit.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: