Bulka na měkkém patře

Dobrý den, asi necele dva roky mám na přechodu mezi měkkým a tvrdým patrem bulku. Poslední rok mě začala tato bulka bolet, bolí mě třeba tři dny - pak bolest odezní a za nějakou dobu se opět vrací. Před týdnem jsem se vzbudila se strašnou bolestí v krku, šla jsem k doktorce a ta mi napsala ATB Ospen 1500 - pry mam neco s uzlinami. ATB ani po třech dnech nezabrali - šla jsem znovu k doktorce. Ta me poslala na ORL- jako dg napsala anginu. Doktor mi na tu bulku řekl, že je to pry nějaká kost a že angínu rozhodně nemám. Takze vlastně vůbec nevím, co mi je. ATB pořád jeste beru, trochu zabrali, ale bolest odezněla minimálně. Chci se zeptat na Váš názor, jestli by tato bulka mohla mit něco společného s nádorem. Rakovina se u nas v rodině vyskytuje - babička už ma po čtvrté diagnostikovanou rakovinu. Je mi 19 let. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, slečno Petro. Příčinou silné bolesti v krku je obvykle virový zánět hltanu, což se může označit slovem "angína", i když se tento pojem obvykle používá pro infekci bakteriálního - streptokokového původu. Antibiotika, která jste dostala, byla zaměřena právě na tuto předpokládanou bakteriální infekci (nevím, co měla paní doktorka na mysli slovy " něco s uzlinami", zvětšení uzlin na krku je normální průvodní jen infekce horních dýchacích cest...). Ohledně bulky - může jít o cystu, kostní problém aj. - v tomto směru je jistě na místě ORL vyšetření - lékař Vás viděl, ovšem sdělení "nějaká kost" je samozřejmě dosti vágní - říkala jste lékaři, že Vás dané místo i bolí atd.? Rakoviny se ale neobávejte - problém na patře jistě zhoubný nádor není a z onemocnění babičky pro Vás nevyplývá nutně vyšší riziko rakoviny. Takže závěrem - je třeba, abyste se na jakékoliv nejasnosti ptala hned příslušných ošetřujících lékařů, pokud jsou nesdílní (to, že jste byla 3x vyšetřena - 2x u PL a 1x na ORL s výsledkem "vůbec nevím, co mi je", je smutné...). Další postup řešte s praktickou lékařkou - ta by měla mít nález z ORL (předpokládám, že jste dostala písemnou zprávu) a s přihlédnutím k němu určit další postup a zvážit nutnost bližšího vyšetření ohledně útvaru na patře.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Můj partner má hepatitidu C – je to důvod k rozchodu?
Články: Můj partner má hepatitidu C – je to důvod k rozchodu?
Hepatitida C je poměrně...
Hormonální antikoncepce jako 100% ochrana před početím? NIKDY!
Salmonelóza
Články: Salmonelóza
Salmonelóza je infekční...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Ztrácíte paměť? Rozpoznejte nemoc od obyčejného zapomínání
Užívání léků proti bolesti si dříve či později vybere svou daň
Rakovina ledvin
Články: Rakovina ledvin
Rakovina ledvin (renální...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Lymeská borrelióza může poškodit srdce
Články: Lymeská borrelióza může poškodit srdce
Pokud si včas nevšimneme...
Hypofunkce štítné žlázy
Články: Hypofunkce štítné žlázy
Hypofunkce štítné žlázy...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: