Bulka za uchem

Dobrý večer, dcera 19 měsíců, prodělala několikrát zánět středouší. Dvakrát byla hospitalizována. Jednou léčba antibiotiky a zavedeny stipule. Podruhé léčba antibiotiky a odsekání spánkové kosti a znova stipule. 5 měsíců jsme měli klid i žádná rýma neproběhla. Pak nastoupila rýma a za dva týdny horečka další zánět v operovaném oušku. Dostala antibiotika. Za ouškem má ale pořád bouličku, která jí bolí. CHtěla bych se zeptat jestli je to předzvěst dalšího zánětu. A je možné aby ucho po operaci spánkové kosti napadl další vir a ouško se operovalo znova? Už se děsíme každého malého zánětu ouška. Děkuji za opověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, boulička může a nemusí být předzvěstí dalšího zánětu. Spíš bych si tipla, že jde o zánětlivé ložisko nebo o zvětšenou uzlinu. O co jde, to Vám řekne přesněji pouze lékař, který bouličku vyšetří. Ucho bohužel může "chytit infekci" opakovaně, jak virovou, tak bakteriální. Aby k tomu pokud možno nedocházelo, je třeba (co to jde..), chránit dcerku před infekcemi - teple oblékat včetně toho, aby nefoukalo do oušek (= čepice dobře přiléhající na ouška), při rýmě opatrně čistit nos od hlenů (opatrně a šetrně odsávat, 19.měs.holčička asi ještě neumí smrkat?), včas začít léčit (pomáhají i bylinkové čaje, kromě "klasické léčby od lékaře"), chránit ouška. hlavně to operované, před vniknutím vody (třeba při koupání) - ale to jistě víte od svého ORL lékaře. Váš ORl lékař by Vám měl také říci, jak čistit nosánek, aby se případná infekce nedostala do oušek, jak čistit ouška, jaké léky můžete dát sama jako první pomoc při rýmě a kašli a jakým způsobem můžete bezpečně podat (v jaké poloze například, jestli v záklonu hlavy nebo hlavou dolů) máte kapat kapky do nosu nebo jestli vůbec nesmíte nic kapat...na to všechno se vyptejte svého lékaře, pokud jste tyto informace nedostala. Přeji vám, aby se vám dařilo udržet ouška v klidu a bez nutnosti dalších operací. Ještě mě napadlo - pomoci by také mohlo očkování proti pneumokokovi (často způsobuje zánět středouší).

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x