Bulózní emfyzém

Dobrý den, prosím Vás o radu. Byly mi zjištěny na plicních lalocích buly, největší v levém horním laloku 3x2.5 cm, většina bul velikosti od 0.5 cm - 2.5 cm a jsou vzdušné bez tekutiny. Prosím Vás, zda by jste mi poradila jestli mohu letět na dovolenou letadlem, co se mi může stát, jaká je první pomoc a zda mohu zemřít. Jaká je procentuální pravděpodobnost, že bula může prasknout? Mám astmatické průdušky a strašně ráda bych jela s dcerou na Djerbu. Děkuji Vám mnohokrát za zprávu. Párysová

Odpověď odborníka:

Dobrý den podle rtg nálezu letět na dovolenou s uvedeným nálezem můžu doporučit. Bylo by vhodne ještě vědět, jakou máte spirometrii - tedy parametry jako je FEV1 a FVC a také jestli jste někdy prodělala tzv.pneumotorax ( kolabovani plice v např.dusledku praskle buly) - to vše je důležité pro přípravu letu, kdy je možné doporučit inhalaci léku mající tzv. bronchodilatační učinek ( rozšiřující průdušky). Stanovit riziko komplikací není jednoduché,obzvlášť když Vás nepoznám, jistě je větší u nekompenzovaných pacientů, proto doporučuji spirometrii a eventuálně i tzv. přípravu prostřednictvím inhalačních léků. S pozdravem

MUDr. Gertruda Čápová
MUDr. Gertruda Čápová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Privátní plicní ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: