Buseni

Dobrý den, asi před 2 roky se mi někdy stalo, že mi z ničeho nic začlo strašně rychle bušit srdce- asi tak 2-4 sekundy (někdy mi to přislo, jak kdyby se zastavilo nebo mi přeskočilo), někdy se mi to stalo tak 5 za den,někdy 1x a někdy jsem měla i měsíc klid. Byla jsem asi 4x na EKG, brali mi krev, měla jsem i Holtera, rentgen plic,srdce a páteře a pak myslím, že jsem byla i na ECHO. Nic mi nenašli, vše v pořádku. Jenže se mi to bušení zase vrátilo a bojím se, jestli nemám nějakou srdeční vadu, kdybych ji asi měla, tak mi ji asi hned najdou, ale i tak mám strach.Také jsem se dočetla, že to může být nějaký panický atak????Jenže nevím, jak mám zjistit, jestli to je nějaká vada nebo jen špatná psychika. Moc děkuji za odpoveď a přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Moniko. Každý občas nějaké to "přeskočení" srdečního rytmu vnímáme- hlavně po fyzické námaze, při zvýšené teplotě a pod. Pokuď ale potíže mizí do 2-4 sekund a nemáte při tom jiné příznaky, jako dušnost, neomdlíváte při tom, nebo nemáte pocit na omdlení, tak není třeba se obávat. Jde nejspíš o benigní poruchu srdečního rytmu ( nejspíš extrasystolii). PokUď by ale potíže trvali déle, objevovali se častěji a přidružoli by se i výše popsané příznaky, je nutné další dovyšetření (ekg, ekg -24hodinový monitoring, vyšetření hormonů štítnice). To, zda jsou potíže psychického rázu, zjistíte jednoduše sledováním, co bušení srdíčka vyvolává: rozčílení? strach? obavy? vzrušení?.... Jestli Vás bušení srdíčka opravdu obtěžuje, tak Vám může Váš praktický lékař předepsat nízkou dávku antiarytmika či anxiolytika.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: