Bušení srdce

Dobrý den, je mi 26 let a v poslední době (cca 2 měsíce) mě trápí zdravotní problémy. Začalo to návaly na omdlení hlavně při cestování v autobuse, vydala jsem se proto na preventivní prohlídku ke svému obvodnímu lékaři, který mi udělal všechny odběry + odběry na štítnou žlázu (dědičnost po mamince a babičce, které se léčí), všechny výsledky byly v pořádku, tlak spíše nižší (slovy dr.), jen jsem měla mírně zvýšené TSH v krvi (přesné hodnoty nevím), na pohmat nebyla štítná žláza zvětšená, přesto mě dr. poslal na sono, kde se nezjistilo vlastně nic (podle dr.), štítná žláza mírně zmenšená, ale v normě. Je fakt, že návaly na omdlení celkem ustaly, dr. mi řekl, že dost povrchně dýchám, energie v těle neproudí, proto může docházet ke kolapsovým stavům (jsem povahou cholerická, věčně uspěchaná, nervózní, i maličkosti mě dokáží rozčílit). Cca týden zpět mě začalo trápit bušení srdce a takové vnitřní napětí, nervozita. Před 3 týdny jsem začala pracovat ve školce, práce mě baví, nepovažuji ji vůbec za stresovou, baví mě (bušení je jak doma, tak v práci), doma mám tříleté dítě, do práce jsem se těšila, osobní život je také v pořádku. Na to bušení srdce se ptám proto, že máme z maminčiny strany srdeční vady (její táta zemřel na srdeční vadu - bohužel přesně nevím jakou, její bratr má umělou chlopeň, maminka byla na kardiologii a vše v pořádku). Bušení srdce pociťuji v klidu, při chůzi - je to individuální a hlavně to nejsou několikavteřinové návaly, ale když se chytnu "u srdce" cítím, že bije, jako bych uběhla půl kilometru. Žádné jiné problémy necítím, naopak si připadám snad jako hypochondr... Mohly by všechny ty mé problémy souviset s nějakou panickou poruchou? V červenci jsem prodělala dva šokové stavy (partner prodělal hyperventilační tetanii, poměrně dramatický průběh + jsem se pokusila týden poté překonat fobii z výšek na lanovce, což byl teda neuvěřitelný stres pro mě). Omlouvám se za předlouhý příspěvek, ale chtěla jsem to zdokumentovat co nejpřesněji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den- myslím, že jste mimořádně vnímavý a inteligentní pacient. Dle podstoupených vyšetření se skutečně zdá, že Vaše orgány nejsou strukturálně nemocné, ale mají sklon k nadměrné reaktivitě. Jednotka "panická ataka" není nálepkou abnormality osobnosti. V některých situacích jako by naše tělo nabízelo raději tělesné příznaky, "bránilo" duševní integritu. Kognitivně- behaviorální psychoterapie zaměřená na techniky zvládání nepříjemných stavů / a předcházení jejich fixace../ se zpravidla spojuje s aplikací protiúzkostných antidepresív. Moc doporučuji léčbu zahájit, psychoterapeuta Vám pomůže vyhledat Váš praktický lékař.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Srdce
Články: Srdce
Starověk spatřoval v srdci...
Sexuální život nemusí ve stáří uvadat
Články: Sexuální život nemusí ve stáří uvadat
Také se vaše představy o...
Henochova–Schönleinova purpura
Články: Henochova–Schönleinova purpura
Henochova-Schönleinova...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: