Bušení srdce

Dobrý den,ráda bych znala Váš názor,na moje zdravotní problémy.Je mi 22 let,mám 3-letou dceru a poslední asi 2 měsíce,mívám hrozné stavy,doma je to jakž takž v pohodě,akorát mívám denodenně i při mírném pohybu bušení srdce.Např.ujdu 3 metry a rozbuší se mi srdce.Nejhorčí je to však venku,jsem jakoby dezorientovaná,motá se mi hlava,bojím se,že omdlím a opět bušení srdce.Bojím se sama chodit ven a nechci nikam daleko.Obvodní mi napsala neurol 0,25.Jenže mi nepříjde,že by nějak zvlášť pomohl,spíš mě utlumil.Mívám i brnění rukou,křeče ve svalech a bolest nohou(lýtka)mám problémy i se zády,chodila jsem na rhb,ale ty nepomohli(bolest hlavne u levé lopatky.Poslední dny mi i třeští hlava,bolest jde od spánků,dozadu.Dost se taky potím a v tomhle počasí nemůžu ani dýchat.Opravdu jsem zoufalá,připadám si jako hypochondr.Prosím,myslíte,že to je jen psychického rázu?Děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Vážená a milá paní Lucie, to, co popisujete, se ze všeho nejspíš ze všeho podobá úzkosti při panické poruše. Ta je v lékařských knihách popsána následovně: A. Jedinec prožije opakované panické ataky, které nejsou v přímé souvislosti s určitou situací nebo objektem, a které se často objevují spontánně, tj. epizody nelze předvídat. Panické ataky nesouvisejí s nepřiměřenou námahou nebo s expozicí život ohrožujícím situacím . B. Panická ataka je charakteristická všemi následujícími kriterii: 1. Je to ohraničená epizoda intenzivního strachu a nepohody, 2. začíná náhle, 3. dosahuje maxima během několika málo minut a trvá nejméně několik minut, Příznaky vegetativního podráždění a/ palpitace nebo bušení srdce b/ pocení, c/ chvění nebo třes, d/ sucho v ústech, které není způsobeno léky, ani dehydratací Příznaky týkající se hrudníku nebo břicha e/ obtížné dýchání f/ pocit zalykání se g/ bolesti nebo nepříjemné pocity na hrudníku h/ nauzea nebo břišní nevolnost (neklid, „víření“ v břiše, atd.) Příznaky týkající se duševního stavu i/ pocit závratě, neklidu, mdloby, točení hlavy, j/ pocity, že objekty nejsou reálné (derealizace), nebo, že jedinec je mimo, „není zde reálně (derealizace). k/ strach ze ztráty kontroly, „zešílení“, ztráty vědomí l/ strach ze smrti Celkové příznaky m/ návaly horka nebo chladu, Neurol 0,25 to nevyřeší. Navštivte psychiatra, dostanete asi nějaká antidepresiva a za dva týdny budete jak rybička.

MUDr. Radkin Honzák, CSc.
MUDr. Radkin Honzák, CSc.

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Fakta a mýty o revmatoidní artritidě
Články: Fakta a mýty o revmatoidní artritidě
Lidově řečeno revma je...
Alergická rýma a astma: různé projevy jedné nemoci
Články: Alergická rýma a astma: různé projevy jedné nemoci
Během posledních desetiletí...
Kýla v těhotenství – jaké hrozí komplikace?
Články: Kýla v těhotenství – jaké hrozí komplikace?
Kýla se během gravidity...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Zbavte se modřiny snadno a rychle
Články: Zbavte se modřiny snadno a rychle
K modřině lze přijít dnes a...
Postižení kůže u Crohnovy nemoci
Články: Postižení kůže u Crohnovy nemoci
Nespecifické střevní záněty...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: