Bušení srdce

Možná je to trochu nezvyklé,ale píši z Anglie.Pracuji zde již osmým rokem a nevím si rady se svým problémem. Asi již patnáct let mám problémy s náhlým bušením srdce. Dříve se mi zdálo,že příčinou toho byl vždy nějaký nevhodný pohyb,..nejspíše předklon,třeba chtít vzít dítě do náručí..ale teď vím,že to není jen tím.Záchvaty velmi prudkého bušení srdce nastanou prostě kdykoliv,..poslední dobou hodně často v noci. Je to stav,kdy se mi fyzicky udělá špatně,srdce buší neuvěřitenou rychlostí,nemůžu nic dělat,protože se špatně pohybuji,mám ztěžklé tělo a tlak na hrudi s dýchacími obtížemi. Když mi toto před lety začalo,bývaly to minutové zležitosti,..ale poslední dobou se mi doba toho "záchvatu" stále prodlužuje,..naposled byla délka 6 hodin 25 minut. Byla jsem zprvu v Česku u lékaře -před těmi 15 ti lety ,..kterému jsem popsala své problémy a po EKG mi tenkrát řekl,že jsem v pořádku. Zde v Anglii jsem byla u lékaře,když mi po několika hodinách záchvatu stále bylo velmi špatně,ale je to tu velký problém. Na EKG mi sestra řekla,že mám jet do nemocnice na vyšetření,tam mne nechali 7 hodin čekat - protože mne zapomněli prvních 5 hodin zapsat do počítačového systému,a při tom ,čekání mi problém pozvolna odešel. Když mne lékař po prakticky celodenním čekání po doktorech vzal do ordinace,žádná prohlídka neproběhla,jen mi vzali krev. Pak se jim pokazil nějaký přístroj,který tu krev má hodinu nějak míchat- promiňte - moc tomu nerozumím,..pak mi tedy vzali krev podruhé a za půl hodiny mi řekli,že je to psychika a že jsem v pořádku,..to již byla jedna hodina v noci,tak jsem dobojovala s lékaři a jela domů. Proto se obracím s velkou prosbou na Vás.Má smysl něco dělat,..nebo můžu tomu nějak předcházet,.nebo - ohrožuje mne to nějak? Jsem vcelku vyrovnaný člověk beze strachů z doktorů,zákroků,..nemám žádné velké stresy,které bych mohla svádět dohromady s tímto problémem. Když - jak já říkám- "mne to chytne",..tak mám někdy zpocené celé tělo,..někdy jsem jen zcela vysílená a nemůžu moc mluvit,,.dělá mi to obtíže a mám stálé nucení chodit čurat. Od posledního záchvatu,který jsem měla asi před dvěma týdny,mne stále bolí za levou lopatkou,..trvale,..když ležím,chodím,..stále to cítím. Konec ataku cítím tak,že srdce jakoby sebou trhne a naskočí zcela najednou normální rytmus.Ale než se tak stane,je to tak silné bušení,že je to nejen velmi bolestivé,ale prakticky mi skáče prso,..i viditelné. Nevím,zda je mi nějaké pomoci...je mi padesát,..musím pracovat a bohužel - druhý den po záchvatu jsem jako by mne někdo zbil,..jsem unavená a vše mne bolí,..nejvíce hrudník,..ale dělá mi potíže i chůze a práce všeobecně. Vím,že je těžké radit na dálku,..ale česky se mi vyjadřuje dobře,..angličtinu nemám na takové úrovni,abych to takto vysvětlila. Kdybych věděla,že mám vyhledat odbornou pomoc ,zajedu si raději "domů". Zde jsem důvěru ztratila. Děkuji za každou odpověď. Jana

Odpověď odborníka:

Je škoda, že nejste řádně vyšetřena. Bylo by vhodné kardiologické vyšetření- ultrazvuk srdce, EKG Holter, odběry krve. Když budou tyto vyšetření v normě, může se začít bavit o tom, že je to od psychiky. Vzhledem k vašemu věku se může také jednat o přechod. Nevím jak často jezdíte do České republiky, bude vhodné se domluvit s vaším praktickým lékaře, ať váš vyšetří a rozhodne o dalším postupu. Jak ty stavy popisujete, může se jednat o problémy s psychikou, ale nejdříve vyloučit organickou příčinu. Nevím jak bych vám dále poradil, budu držet palce.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: