Bušení srdce, motání hlavy

Dobrý den. Již několik týdnů trpím chvilkovým bušením srdce (jednou, dvakrát za den) - v dané situaci mám tep i tlak v normě, ale cítím bušit srdce + často šimrání v krku. Jako když na kole vyjedu prudký kopec, nebo uběhnu 5km. Často, ale ne nezbytně, doprovázené motáním hlavy a pocitem na omdlení. Motání mívám i samostatně bez bušení a naopak. Již několik let trpím na motání hlavy. Nijak závažné, na nohách se udržím a mohu skoro normálně fungovat. Bylo mi řečeno, že se jedná o zablokovanou krční páteř a jelikož to samo po pár hodinách/dnech odezní, nebylo to nijak řešeno. Ale před pár týdny se mi k motání přidalo i výše uvedené bušení srdce, tak jsem vyhledal lékaře znovu. Poslechem mám srdce v pořádku, krev a moč v normě. Byl mi změřen vyšší tlak (holter na 24 hodin ukázal průměr 144/87) - to je mi divné, protože když se měřím doma přístrojem Tensoval, tak mívám okolo 120/80. Můj domácí přístroj je kalibrovaný a ukazuje správně. Dostal jsem prášky na tlak, po kterých jsem omdlívám na několik vteřin a nemohu se soustředit. Musím prý vydržet, že si tělo na nižší tlak zvykne. Nyní beru půl tablety a už neomdlívám. Po celé tabletě jsem si doma naměřil cca 100/70. Dále jsem byl poslán na rehabilitace s krční páteří. Ale na nich se jim moc nezdá, že bych s páteří něco měl. Ale i tak mi dávají masáže, elektroléčbu, atd. Bohužel ani rehabilitace, ani prášky na tlak nemají zatím na motání hlavy a bušení srdce vliv. Dále jsem vypozoroval, že bušení často přichází po kávě (po pár minutách) a po alkoholu (cca 2h po jednom pivě/sklence vína). Občas je i doprovázené lehkým pícháním nebo tlakem na hrudi. Oboje je zdá se, nezávislé na činnosti (sezení, ležení, sport, chůze, usínání, ...). Při sportu (běh, kolo, koloběžka) se nyní snadněji zadýchám a nemám výdrž jako dříve. Osobně nevím, co dělat. Pan doktor říkal, že mám přijít na kontrolu až doberu prášky a odchodím rehabilitace. Ale to bude až za dva měsíce. Říkám si, že to asi nebude nic vážného, když mě neposlal ani na kardiologii, tak se snažím vydržet a doufám, že to přejde. Nebo myslíte, že mám za panem doktorem opět zajít, ať mě pošle na EKG, CT? Resp. co by mi mohlo být? A proč mám na holteru jiný tlak než doma? Je mi 30let. Měřím 170cm a vážím 80kg. Děkuji a přeji hezký den, Mirek

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nízký krevní tlak zhoršuje motání hlavy. Bušení srdce může být pouze pocit, bez korelátu na EKG. Bude dobré se vyhnout kávě a alkoholu. Bude pravděpodobně vhodné navštívit praktického lékaře, který Vás vyšetří a rozhodne o dalším postupu.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: