Bušení v hlavě a vysoký tlak

Dobrý den, prosím o radu. Před dvěma lety se mi objevil vysoký krevní tlak (145/95), byla jsem na všech yšetřeních, všechna jsou v pořádku, jen nevýznamná arytmie. Vysadila jsem HAK, nyní mám tlak kolísavý-častěji 140/90, někdy 110/60. Cítím se celkem dobře, jen pociťuji při běžné denní zátěži pulzování srdce v hlavě, bolesti nejsou. Tyto pulzace pociťuji neustále, ikdyž mám tlak nízký, při vyšším samozdřejmě více. Jaký by mohl být důvod tohoto projevu? Dále se chci zeptat, jak mohu upravit takto kolísavý tlak, léky na vysoký tlak neberu právě z toho důvodu, že je kolísavý. Jsem hodně energická a špatně zvládám stres, může toto být důvodem vysokého tlaku? děkuji a zdravím, Safirah

Odpověď odborníka:

Dobrý den Safirah! Stres má na zvýšení hodnot krevního tlaku velký vliv a je možné, že je ve vašem případě příčinou občasného vystoupání tlaku do zvýšených hodnot. Bylo by vhodné doplnit ještě 24hodinovu monitoraci krevního tlaku podle Holtera (pokud ještě nebyla provedena), aby bylo možné posoudit po jakou dobu je během dne váš tlak v pásmu normálních hodnot a jak časté je a jak dlouho trvá jeho zvýšení a podle výsledků u vás zvážit užívání léků. Co se týká pociťování vlastního pulsu, někteří lidé vnímají projevy vlastního těla citlivěji, pokud není pociťování pulsací spojeno se zvýšením tlaku, nepřikládala bych mu velký význam a neměla bych z něj obavy. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: