Čaj a vitaminy

Dobrý den, rád piji čaj značky Biogena, pro jeho nezaměnitelnou chuť. Všiml jsem si, že výrobce se na krabičkách chlubí, že usušené tropické ovoce, které je v čaji obsaženo, je doslova vitaminovou bombou. Zajímalo by mne, zda je vůbec možné, aby při procesu sušení a následného vaření čaje nějaké vitaminy, či jiné prospěšné látky zůstaly? Pokud přežijí sušení, přeci je musí zlikvidovat zalití horkou vodou, nebo se mýlím? Děkuji moc za Vaši odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, při šetrném sušení ovoce nedochází k velkým ztrátám vitaminů a dalších prospěšných látek. Při zalití čaje horkou vodou (teplotu vody dodržujte dle návodu výrobce) působí vyšší teplota relativně krátkou dobu, proto cenné látky také zůstávají zachovány. Přesto pití těchto čajů nenahradí konzumaci čerstvého ovoce.

Mgr. Martina Ševčíková
Mgr. Martina Ševčíková

Specializace: Nutriční poradenství
Pracoviště: Nutriční poradna Obezitologická ambulance MUDr. Robina Urbánka, Zlín

Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: