Campylobacter

Dobrý den, již 3,5 měsíce mám problémy se žaludkem - pocity na zvracení, nevolnosti, nechutenství, a to s různě měnící se intenzitou - některé dny (příp. týdny) lepší, některé horší. I po této dlouhé době se mi nyní problémy opět zhoršily, ač jsem měla pocit, že se již stav zlepšuje. Je mi opět zle jako na začátku. K tomu jsem po celou dobu zahleněná, hleny polykám (neumím je ze sebe dostat) a často mívám zvýšenou teplotu (37,0 - 37,5) - teplotu pozoruji cca 5 týdnů - a oranžový povlak na jazyku. Vyšetření jako gastroskopie, SONO břicha, RTG plic vyšla zcela v pořádku, stěry z krku a nosu také bez nálezu. Jaterní testy a základní krevní ukazatele v normě. Ve stěru z kon. mi našli Campylobactera a rozšířené krevní odběry odhalily protilátky na plicní chlamydie (prý již prodělané, takže se nebudou přeléčovat). Můj dotaz zní - je možné, že by se u mě Camyplobacter projevoval takto (průjmy ani křeče v břiše jsem neměla, pouze úplně na začátku řidší stolici) a tak dlouhou dobu? A dále - mohou mi tu dlouhodobou zahleněnost způsobovat prodělané plicní chlamydie? Jak dlouho jsou v těle protilátky proti plicním chlamydiím? Dočetla jsem se, že krátce, ale nikde jsem se nedočetla konkrétnější údaj. Děkuji Vám.

Odpověď odborníka:

Uvedené obtíže se zažíváním mohou mít souvislost s kampylobakterovou infekcí. Poraďte se s praktickou lékařkou, zda by nebylo na místě vás přeléčit antibiotiky ze skupiny makrolidů. Co se chlamydií týká, nelze se takto jednoduše vyjádřit k nálezu. Je třeba posoudit dynamiku IgM, IgA i IgG protiátek. Nicméně, pokud se rozhodnete pro léčbu uvedenými antibiotiky, přeléčí se zároveň i případná chlamydiová infekce.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: