Candida albicans

Přeji hezké odpoledne. V posledním roce se mi v krvi objevila zvýšená hodnota IgG právě na Candidu Albicans. Nikdo z lékařů to nijak neřešil. Později se však objevila Candida v ústech a stěry byly positivní. Tehdy jsem dostala Nizoral. Candida se však vrací. Mám zdravotní potíže více než rok. Trávicí, do toho trpím i chronickou únavou. Chci se zeptat, je možné, aby Candidu způsobil stres ? Děkuji Vám.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, obecně zvýšená hladina protilátek ve třídě IgG znamená stav po prodělané infekci , neznamená akutní zánět, kdy by musely být pozitivní protilátky ve třídě IgA, IgM. Vyšetření protilátek je pouze orientační, důležitý je stěr ze sliznic klinické projejvy. Malé množství Candidy může být fyziologicky přítomno na sliznicích, doplnila bych ještě kultivační vyšetření stolice. Dlouhodový stres může oslabit imunitní systém, apk můžete být náchylnější k infekcím.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: