Candidoza

Vážená paní doktorko, můj bratranec má dlouhodobé problémy se zdravotním stavem. Jeho potíže se zhoršily od minuleho roku, kdy měl úraz prstu, který byl léčen atibiotiky a za měsíc měl zánět močových cest a dali mu opět dvoje antibiotika, od té doby je jeho stav velice zhoršený. Jeho největším problémem je nafukování břicha při požití normální stravy. Zjistil že mu je špatně po cukru, vůbec nekonzumuje alkohol. Drží přísnou dietu, jí výhradně zeleninu a maso. Podle všech příznaků, které jsme v zoufalství vyhledali v růžných knihách a příručkách se domíváme, že by se mohlo jednat o candidozu. Všichni lékaři však toto zamítli a tvrdí, že to není možné. Aby lékařům dokázal své příznaky, začal opět normálně jist, což však byla katastrofa jeho problémy se opět výrazně zhošily: velmi nafouklé břicho, svědění a štípání těla, hojné pocení, časté močení, únava, stolice 3X denně, rudé palivé ruce( přez noc mezi prsty divný páchanoucí lepívý pot), na temeni hlavy se mu každý den i po umytí dělalo mastné kolečno, velmi zvýšená únava a bolest kloubů, svalů a celeho těla, bolest hlavy, rozmazané vidění, to vše při porušení diety. I přez všechny jeho problémy má stále velkou chuť k jídlu a stále by jedl. Prošli jsem již spoustu doktorů, ale stále jeho problém nemá žádné řešení. Proto jsem se chtěla zeptat, zdali nevíte, na koho, nebo kam bychom se mohli obrátit, nebo jak postupovat, když vyšetření jsou negativní. Lékaři však na candidozu vyšetření nedělali a tvrdí že ve střevech být nemůže.Velice Vám děkuji za brzkou odpověd.

Odpověď odborníka:

Pouze podle popisu projevů, které jsou velmi různorodé, nelze určit konkrétní diagnosu. Důležité je vyšetření jak klinické , tak laboratorní včetně podrobné anamnézy. Začala bych u Vašeho praktického lékaře, který podle základních vyšetření doporučí další postup a rozhodne, u jakého specialisty by bylo vhodné další vyšetření. Rozhodně bych nedoporučovala dělat předčasné závěry a vyhledávat si různé diagnosy na internetu, kde nejsou vždy zcela správné informace.
Vhodné by bylo pravidelné užívání probiotik.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: