Častá bolest zad-šíje ,ramena,paže

Hezký den,obracím se na vás ohledně problému zad. Poslední půl roku mám problém jak se záněty moč.cest,tak se zády. Záda mě bolí opravdu tak 15 let,ale spíš v křížové oblasti. S moč.cesty jsem zas nikdy problém neměla. Co se týká zad,začalo to v listopadu 2012 při zánětu právě moč.cest. K tomu obtíže s tím spojené - rozostř.vidění,motolice,ale hlavně pálení a bolest,jak když mi za krkem sedí kámen a rozlívá se to do oblasti lopatek , ramen a paží. Takový problém se zády mi trval dva měsíce. Byla jsem z toho už rozhozená a bála jsem se. Z mé iniciativy jsem si zařídila na jedné oční klinice komplet.vyšetř.očí - vše v pořádku. Byla jsem samozřejmě jako první u lékaře,který se zabývá bolestmi zad,navrhnul rehabil./ 5x/,to bylo vše. Očekávala jsem jiný přístup a návrhu dalšího vyšetření. Nemůžu říci,že rehab. nepomohla,ale řekla bych ,že spíše díky své alternativě jsem si hodně pomohla,takže bolesti nejsou tak časté.. Rozostř.vidění, motolice - tyto potíže byli naposledy začátkem ledna. Ale od ledna se mi přidala právě bolest paží -svalů,při určité poloze,jako když máte po velké námaze. Nemám to samozřejmě každý den,jako jsem to mívala.Cítím stále pálení,bolest v oblasti šíje,ramen tak jednou za týden,už ne každý den a také mě v tu dobu,když to začne zlobit ,bolí právě i ty paže jako po námaze. Chodím tak jednou za 14 dní na masáže a procvičuji. V lednu jsem začala i s jogou,ale bohužel má práce nedovoluje docházet pravidelně,takže spíše protahuji doma. Vypozorovala jsem,že mi to začne dost bolet,když se vystresuji a nyní opět při začínajícím zánětu moč.cest. Prostě šílená bolest a pálení za krkem,která se rozlívá do ramen a paže. Je možné ,že ty záda mohou takto bolet takovou dobu ? Sice bolest ustupuje ,ale po měsících. Léky neberu žádné.Možná jednou za rok Ibalgin ,když mě rozbolí hlava a krom antibiotik teď v listop na zánět moč.cest,jinak opravdu nic. Jsem spíše na ty bylinky :-) Tak zda by jste mi mohl poradit,co dál,nebo opravdu někdy ta bolest ustupuje takto pomalu? Defakto bolest ,pálení stejné.Někdy intenzivněji,někdy méně. Tak hlavně,že ustupuje alespoň v intervalech týdenních. Nebolí každý den,ale poslední dva měsíce tak jednou za týden,nebo 10 dní... ,anebo se ohlásí při stresu. Ale nikdy jsem před tím takové problémy neměla. Je pravda,že jsem měla období velkého emočního a psychic.vypětí,stres apod. ,tak to přikládám spíše k tomu. Myslíte,že se té bolesti dá nějak zbavit ? To je docela běh na dlouhou trať a hlavně hodně nepříjemné a ty obavy z těžk.nemocí,když problém dlouho trvá,to mě děsí a vystresuji se pak samozřejmě ještě více. Děkuji za brzkou odpověď , přeji příjemný den ! H.

Odpověď odborníka:

ideální je bolestem předcházet cvičením a správným ergonomickým chováním. to bohužel v Evropě nesjme zvyklí. proto připadá v úvahu druhá cesta, vyhledat zkušeného fyzioterapeuta nebo lékaře, aktivní lékařskou fyzioterapií se zabývajícího( ten by byl ideální, rozpoznal by totiž, zda opravdu není potřeba další vyšetření k objasnění Vašeho problému) Máte sice vysokou pravděpodobnost, že se jedná o chronické funkční poruchy v oblasti celé páteže, s poruchou statiky a svalovou dysbalancí. ty je potřeba řešit aktivně, technikami myoskeletální medicíny, fizioteraopiíí, současně dle zácviku začít cvičit ve snaze zlepšení udržet co nejdéle, současně upravit d své chování stran správného sezení např. u PC, obecně- dodržovat ergonomické zásady. Přesto není jisté, že se jedná " pouze " o funkční , byť zanedbané stran léčby- poruchy, může jít i o závažné neurologické onemocnění, top nemusí pozant očař, měl by je vyloučit výše uvedený terapeut. pokud se mu nezdaří úúplně odtsranit potíže, pak by bylo na místě absolvovat neurologické vyšetření včetně pomocných, EEG,CT ...Stresy, psychika , ale také záněty moč, cest mohou zhoršit napětí ve svalech, tím zvýraznit potíže , které vznikají i od relativně drobných finkčních poruch.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x