Casta ridka stolice u 2 leteho ditete

Dobry den,mam 3 dotazy. Chtela bych se zeptat ohledne stolice u 2 let chlapecka. Docela casto ma ridkou stolici. Casto se stava, snad pavidelne, ze "kadi" po snidani, po obede pak treba jeste jednou nekdy i 2x. Malokdy se stane, ze je to 1x za den. Snazim se podavat jidla ze zdrave vyzivy v bio kvalite. Ma denne cerstve varene jidla.Tezko rozpoznat po cem ta ridka stolice je jelikoz je porad.Neni to ale prujem. Barva porad jina, bez primesu krve a hlenu. Dite prospiva, smeje se,spis zivejsi kluk. Je mozne ze ma tu ridkou stolici kvuli tomu, ze nosi pliny a tak se pri moci stolice rozmoci? Malokdy ma pevny"bobek" Dalsi otazka je ohledne tvaricek. Par mesicu po narozeni zacal mivat drsnejsi tvaricky. Ted se to zvetsuje a obcas to hodne zcervena, opet tezko rict jestli je to po jidle a po kterem.Mazu kremy, ale ne na ekzem, no moc nezabiraji. Nikde jinde se mu nic nevyhazuje pouze tvaricky.Na pohled neni nic videt jenom pri doteku.{pokud nejsou zrovna cervene] Dalsi otazka je ohledne piti.Maly casto pije ruzne detske caje bez pridani cukru {bio] ovocne i bylinne.No vzdy mu musim pridat trochu stavy do piticka jinak toho tolik nevypije.Stava je opet prirodni bez pridani cukru {lhenicka ovocna stava] cistu vodu si da obcas. Zacinam mit ale obavy jestli toho nepije az moc. Caj- 1,5l nekdy i vic denne vzdy je to vic nez polovina caje zbytek stava. Muze to mit vliv na jeho zdr.stav, zuby.. nebo prirodni cukr neni tak skodlivy jako kdybych prislazovala normalne cukrem. Pokud bych nepridavala vypije max 2 sklenky na den,Ted uz opravdu nevim jestli delam spravne a tak se radeji ptam. Nemocny jinak nejsme skoro vubec { 2x od narozeni lehke nachlazeni] jinak je zdravy bez problemu. Premyslim o navsteve alergologicky jestli ty ridke stolice a tvaricky nejak nesouvisi a nema alergii na nejakou potravinu. Moc dekuji za pomoc

Odpověď odborníka:

Dobrý den, návštěva alergologa by byla jistě na místě, protože hrubá kůže na tvářích bude nejspíše atopický ekzém. S řídkou stolicí by bylo vhodné nejprve navštívit obvodního pediatra a probrat s ním stravovací i další návyky včetně pitného režimu. Samozřejmě přírodní cukr je lepší, než umělá sladidla, ale i ten obsahuje zbytečně velké množství "prázdných" kalorií. Příjem tekutin 1,5 litru je až dost, ale je to lepší varianta, než kdyby pil Váš syn málo. Měly by v tom být ale již zahrnuty i polévky a další tekuté složky stravy. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
-4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: