Časté angíny

  • Dotaz od: Taťána R.
  • Publikováno: 23.4.2015
  • uLékaře.cz

Dobrý den p. doktore. Asi před 10 lety jsem byla hospitalizována s abcesem na mandli. Po vyléčení atb. se mi od té doby angíny vracejí. Za poslední rok jsem onemocněla angínou 3krát. Většinou mě bolí pouze levá mandle. Úleva přjde vždy až po prasknutí čepu. Myslíte, že by bylo vhodné mandle odstranit? Má lékařka mi to vymlouvá. Momentálně jsem kojící matkou. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Taťáno. Posouzení vhodnosti odstranění mandlí musí vzít v úvahu celou řadu aspektů - jak často máte potíže, jaká je reakce na léčbu a jak jste léčena, jaký je výsledek mikrobiologického vyšetření (stěru z mandlí) včetně otázky Vašeho celkového zdravotního stavu. Takže takto přes internet bez znalosti detailů není bohužel možné Vám dát nějakou definitivní radu. Proběhlou komplikaci charakteru abscesu, byť před dlouhou dobou, bych nicméně bral spíše jako argument pro. Je třeba to řešit s Vaší praktickou lékařkou, s přihlédnutím k názoru ORL lékaře. Mimochodem - proč Vám Vaše paní doktorka odstranění mandlí vymlouvá?

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: