Časté angíny

Dobrý den, před cca 7 lety mi byly trhány krční mandle. Asi 6 let byl klid od všech nemocí, max. 1 za rok jsem byla nachlazená, někdy ani to ne. Ale loni v zimě jsem začala dostávat měsíc co měsíc, někdy i každé dva týdny angínu. Tak, jako si ji pamatuju. Bolest mandlí, horečka, celková únava. Letos je to stejné. Po dvou týdnech od poslední angíny už na mě zase něco leze. Chci se zeptat - řeší se to dalším trháním těch "náhražek" mandlí nebo nějak jinak? Atb Fromilid jsem měla naposled, zabraly, ale jen na dva týdny a už mě to unavuje, být v zimě stále jen nemocná..

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud Vám byla provedena totální tonsilektomie, tak by v lůžkách po mandlích neměla zůstat lymfatická tkáň. Uzlinu nahrazuje lymfatická tkáň v pharyngu, která je rozptýlená a nedá se odstranit. Doporučovala bych kontrolní ORL vyšetření, alergologické , imunologické vyšetření. Zatím můžete do krku lokálně stříkat Bioparox, cucat Vincentku. Dle výsledků vyšetření by pak byly vhodné bakteriální lysáty, které posílí slizniční imunitu.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: