Časté angíny, které byly skoro neléčené

Dobrý den, od začátku srpna 2012 jsem prodělala katarální angínu, "obyčejnou" angínu, několik viróz, do toho pár chřipkových onemocnění, nachlazení a další tato velmi častá onemocnění. Při všech těchto nemocech jsem měla bílé puchýřky, podobné aftum na mandlích ale nejvíce asi se dělali na zadní straně trubice, zvýšenou teplotu, kašel,...několikrát jsem měla velmi nízký krevní tlak, nedostatek železa, omdlívala jsem.... V těchto dnech jsem nemocná opět. Opět vše začalo už o vánočních svátkách. Silná bolest svalů a kloubů a velká náchylnost k vytváření modřin. Byla jsem nemotorná. -31.prosince jsem byla ještě úplně v pořádku. Bohužel další den ráno tomu tak již nebylo. 1. ledna jsem se vzbudila s teplotou přes 37. Poté jsem celý den prospala. Hned tedy další den, ve středu, jsem jeli k mé doktorce, která mě léčí už od mala. Koukla se mi do krku, který hrál všemi odstíny červené. Vzala stěr a vyloučila jeden druh Streptokoka. Po té, co jsme se bavili, a prohlížela paní doktorka mou kartu, zjistila, že jsem nemocná velice často za poslední dobu půl roku. Jako malá jsem prodělala atopický ekzém, a od té doby, co jsem stále nemocná, se mi začal vracet. ..Paní doktorka po chvilce jen kývla na sestřičku a píchli mě do prstu a vzali pár kapiček krve. Po té se zděsila hodnoty sedimentace. Řekla jen, že na to jak vypadá, a na můj věk (15 let) by tato hodnota měla být při nemoci přibližně 40. Má hodnota se vyšplhala na 92. Vzala proto další stěr a teď čekám na výsledky, jaká bakterie to je. Mám napsaný penicilin ale, nemůže tohle všechno souviset s tím, že mě nechali několik chřipek, viróz a nebo i angín přejít jen doma s čajem a kapkami do krku a nebo jen s něčím na snížení teploty a kloktání?

Odpověď odborníka:

Milá Nikolko, je pravda, že v lidském organismu zpravidla lze najít řadu souvislostí, a tak se pak nabízí otázka pověstného prvenství vejce či slepice..Oslabený imunitní systém se spojuje s náchylností vůči různým infekcím, jejich prodělávání bohužel probíhá mechanismem zánětu- a ten klade na lidské tělo další zvýšený nárok. Myslím, že v současnosti není možné odhadnout jedinou příčinu Vaší zvýšené nemocnosti. Lékařka postupuje logicky, penicilin je netoxické kvalitní antibiotikum, stále účinné proti řadě bakteriálním původcům. Po zlepšení Vašeho stavu se jistě zaměříte na celkové vyšetření, které by vyloučilo léčitelné příčiny Vaší zvýšené vnímavosti k infekcím.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-19 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x