Časté nachlazení

Dobrý den,delší dobu cca 6 měsíců jsem častěji nachlazen a jsem často unavený.Dříve Dobrý den,delší dobu cca 6 měsíců jsem častěji nachlazen a jsem často unavený.Před týdnem jsem měl zápal plic,antibiotika jsem dobral a už se cítím nemocný.Mam bolesti v uchu,nateklé mandle nebo pocit něčeho co tam nepatří,bolesti pravého podbřišku a občasné píchnutí/dloubnutí,bolest dásní a zubů hlavně stoliček,afty v ústech,oteklí a bolestiví jazyk,bolest zad,casto i varlat a penisu,svědění kůže,tlak na prsou,úzkost,tlak na srdci,bolest kloubů,končetin,pálení žáhy,celková kreč těla.jsem občasný uživatel psychotropních látek,šnupáním,občas nitrožilně,vždy s novou stříkačkou a někdy inhalováním.Vždy tak 1-2x za měsíc.Byl jsem v gastroporadně,kde mi dělali fibroskopii a kolonoskopii a vše mám v pořádku. Mohlo by to být psychikou a životním stylem,nebo jinak.? Předem děkuji za odpověď a přeji pěkný den.Lukáš sem měl zvětšená játra na sonnu (přesahují žeberní oblouk o 4,5 cm,funkce normální) cc 2 roky z pět. Před týdnem jsem měl zápal plic,antibiotika jsem dobral a už se cítím nemocný.Mam bolesti v uchu,nateklé mandle nebo pocit něčeho co tam nepatří,bolesti pravého podbřišku a občasné píchnutí/dloubnutí,bolest dásní a zubů hlavně stoliček,afty v ústech,oteklí a bolestiví jazyk,bolest zad,casto i varlat a penisu,svědění kůže,tlak na prsou,úzkost,tlak na srdci,bolest kloubů,končetin,pálení žáhy,celková kreč těla.jsem občasný uživatel psychotropních látek,šnupáním,občas nitrožilně,vždy s novou stříkačkou a někdy inhalováním.Vždy tak 1-2x za měsíc.Byl jsem v gastroporadně,kde mi dělali fibroskopii a kolonoskopii a vše mám v pořádku. Mohlo by to být psychikou a životním stylem,nebo jinak.? Předem děkuji za odpověď a přeji pěkný den.Lukáš

Odpověď odborníka:

Lukáši. Takto po internetu jednoznačné závěry činit nelze - příznaky, které popisujete, jsou mnohočetné a nespecifické, tj. teoreticky mohou svědčit pro různé stavy či onemocnění, od banálních po vážnější. Je možné, že příčina Vašich potíží je kombinovaná. V době, kdy Vaše potíže začaly (před půl rokem), jste mohl prodělat nějakou virózu či jinou infekci (teoreticky kupř. EB virózu), která oslabila Váš organismus/imunitní systém, a následně kupř. v kombinaci se životním stylem už Váš organismus dobře nezvládá ani běžné virózy zimních měsíců. Uplatnovat se jistě může i psychika. Zápal plic je nutno dobře doléčit, měl byste si nyní dopřát dostatečnou rekonvalsenci, především hojnost odpočinku, vyváženou stravu a dostatek vitaminů, vyvarovat se fyzické námaze, ale i stresu... Užívání návykových látek, byť nárazové, Vašemu zdraví rozhodně neprospívá. Některé příznaky, které popisujete (zejm. úzkost, tlaky na hrudi ap.). mohou být příznakem toxické psychózy, tedy psychotické poruchy navozené užíváním psychoaktivních látek. Dále, kupř. pervitin může i u mladých lidí vést k poškození srdce, a proto pokud by se objevily výrazné akutní potíže typu bolestí na hrudi, je na místě neodkladné lékařské vyšetření! Návštěvu lékaře, řekněme v prvé řadě Vašeho praktického, bych doporučila každopádně a bez větších odkladů. Jelikož občas užijete drogu i nitrožilně, bylo by na místě vyloučit některé eventuelní komplikace, včetně kupř. infekce srdečních chlopní, plicního abscesu aj. - k těmto komplikacím totiž může dojít i při použití nové injekční stříkačky.... Svému lékaři samozřejmě výrazně zvýšíte šanci na určení správné příčiny potíží, pokud ho budete informovat o Vašem občasném (zejména intravenózním) užívání drog. Na druhou stranu je možné, že Vaše potíže odezní jen po dostateční rekonvalescenci a úpravě životasprávy. Držím palce.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: