Caste nachlazeni pri zhorseni pocasi; paleni prudusek

Dobrý den paní doktorko, nevím, jestli jsem svůj dotaz zařadila do správné rubriky, ale můj dotaz se asi celkově týká imunity. Je mi 28 let, mám dvě děti - 3 roky a 8 měsíců (poslední 4 roky jsem buď těhotná nebo kojím), byla mi zjištěna alergie na pyly a zřejmě i nějaká celoroční - zatím jsem nebyla na testech. Denně užívám Nasonex a Aerius - podle rentgenu mám v čelistních dutinách ztluštělou sliznici, dr. mi říkala, že něco takového se muselo "tvořit" min. 10 let, kdy nikdo neuvažoval o tom, že mám alergii. Můj problém spočívá v tom, že jsem velice často nemocná. Během druhého těhotenství jsem měla 6x atb, vždy zánět průdušek nebo nosohltanu. Jakmile se jen trochu ochladí, i když se dobře obleču, hned mi začne zatékat rýma, škrábat v krku a ať se snažím sebevíc, končí to minimálně zánětem nosohltanu. Piju Vincentku, stříkám si ji do nosu, jím hodně česnek, cibuli, snažím se jíst zdravě, otužovat atp., ale nepomáhá to. Teď navíc ráno vodím syna do školky a když jdu ve 12°C, začne mě pálit jako by na plicích - hl. na pravé straně, mezi prsy, vadí mi ten chladný vzduch. Když příjdu domů, pořád cítím tohle pálení a jako by škrábání. Do večera mi zase zatéká rýma. Hrozně se bojím zimy, v těhotenství stačilo, abych byla hodinu venku, nadýchala se studeného vzduchu a byla jsem nemocná. Mohla byste mi prosím poradit, jak se mám otužovat? Nebo jestli mám zajít na plicní nebo někam jinam. Už jsem z toho zoufalá, moje snaha zatím k ničemu moc nebyla. Děkuji za jakoukoli radu!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, poku jste alergikča na pyly a celoroční alergeny, určitě byste měla Aerius užívat pravidelně celoročně, lze zvýšit dávkování i na 2x denně. Pokud máte i dechové obtíže určitě buď na alergologii nabo na plicním by měla být provedena spirometrie, FENO k vyloučení počínající astmatu. Z doplňků bych doporučovala pravidelně užívat probitika, zlváště pokud jste užvíala opakovaně antibiotika, aby se Vám obnovila slizniční bakteriální flora, můžete přidat zelený ječmen v kombinaci chlorellou. Doplnila bych i imunologické vyšetření a eventuelně dle výsledků nasadit imunostimulační léčbu, del konkrétního nálezu.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: