Časté nadavování a zvracení

Dobrý den, moje dcerka je zarputilý odmítač jídla, vlastně už od příkrmů. Prakticky do devíti měsíců byla na MM a pak na UM do 17měsíců. A to zvracela cca 3x, jen proto, že se třeba zakuckala. Od těch 17m ze dne na den odmítla mléko a k mé spokojenosti začala přijímat normální stravu (pouze mixované věci) a v tom je ten náš problém. Často se mi stává, že dceři dám lžičku (ať je to polévka, pribiňák atd) a zvedne se jí žaludek, dáví se, ale nezvrací, pak už je to v pohodě. Mám i pocit, že to kolikrát dělá "na truc". Jde opravdu o tu jednu lžičku. Pak ten další problém je, že odmítá kousky v potravě, to už regulérně zvrací a dusí se. Zatím jsem s tím u doktorky nebyla, protože věřím, že to zdravotní problém prostě není. Je to tou nedůvěrou k jídlu a mé zásadovosti (!!), kdyby bylo totiž na dcerce (která v 19m sama nejí a pomalu se nenapije) tak je hlady celý den a to mám vyzkoušeno. Moje otázka na vás tedy je, pokud bych to brala jako "nemoc fyzickou", tedy nějaký reflux ? o jaké mám žádat vyšetření? jak mám postupovat? a pokud by to bylo "psychické", bude potřeba dětského psychologa v tomto věku?? Eliška v roce 77cm/8,8kg, v roce a půl 84cm/11kg - prospívá dobře, je to kliďaš, ale šikovná. Do 17m z 99% na MM/Um, od 19m snídaně, oběd, večeře a mezi jídly puding, nebo ovoce i když v minimálním množství. Samozřejmě pořád nabízim. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, určitě bych doporučila, abyste situaci probrala s obvodním pediatrem - problém s tuhou stravou bývá spíše u zúžení jícnu či jiné překážky při polykání. Reflux lze vyšetřit pH metrií - zavedený tenký drátek do jícnu na 24 hodin, který reflux vyhodnocuje. Vhodnější by bylo spíše vyšetření polykacího aktu - dítě spolkne kontrastní látku a rentgenuje se, jak látka prošla do žaludku - to je pro děti i příjemnější vyšetření než pH-metrie, která není bolestivá, ale je nutné děti pohlídat, aby si drátek zavedený nosní dírkou nevytáhly. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: