Časté nucení na močení

Dobrý den, Mám takový problém. Neustále se mi chce čůrat, ovšem během močení necítím žádnou bolest, moč je čirá. Potíže mám cca 5 dní, dnes beru třetí den Nolicin, sice se potíže zmírnily, ale nucení na močení stále ve zmenšené míře pociťuji. Na záněty močových cest jsem trpěla hlavně v minulosti, ale vždy zabrala antibiotika nebo chemoterapeutika. V tomto případě mám ale jediný příznak, a to je časté nucení na moč. Jinak žádné problémy, bolesti, nic. Podobný problém jsem měla krátce před Vánoci, ale trvalo to 3 dny a poté potíže za pití urologického čaje a brusinek odezněly. Můj partner byl ale cca před měsícem léčen na ureaplasmu. Při styku jsme používali kondom. Můžete mi, prosím, poradit, zda by toto mohlo mít souvislost, případně zda se jedná o zánět močových cest? Podle svého lékaře bych měla Nolicin užívat pouze 3 dny. Momentálně jsem v zahraničí, takže vzhledem k tomu, že potíže neodezněly, nevím, zda jej neužívat dále. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Michaelo. Zánět močových cest se nemusí projevit všemi symptomy najednou. Takže i časté nutkání na močení může svědčit pro zánět močových cest. Účinek antibiotika nastupuje až za 48-72 hodin, takže první dva- tři dny léčby ještě mohou potíže přetrvávat. Ohledně ureaplazmatické infekce - pokud jste měla s přítelem i nechráněný styk ještě předtím, než mu ureplazmatickou infekci zdiagnostikovali - je velice pravděpodobné, že jste nakažená taky. Obvykle se v případěureaplzmat a chlamýdií léčí oba partněři součastně. Ureaplazma se často projevuje pouze pálením v močové trubici, často vede k superinfekci močových cest jinými baktériemi a tedy k recidivujícím zánětům močových cest, ale taky může infekce ureplzamaty probíhat zcela bezpříznakově. Terapie Nolicinem Vám bohužel na ureaplazma nezabere ( ale doužívejte ho do 7. dne - není totiž vyloučené, že trpíte i jinou bakteriální infekcí). ¨Po návratu ze zahraničí pak doporučuji doplnit vyšetření na ureaplzmata ( provádí se stěr z ústí močové trubice), a v případě pozitivního nálezu přeléčit antibiotiky makrolidové či tetracyklinové řady.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: