Časté nucení na močení

Pěkný den, měla bych k Vám následující dotaz. Poslední dobou trpím častým nucením na močení, aniž bych pila velké množství tekutin. (denní množství moče 1,5 l nepřesahuje) Je zajímavé, že mne tohle postihuje většinou odpoledne.. opravdu někdy jdu na WC např. 3 krát za hodinu a z toho někdy vydržím i 3 -4 hodiny nemočit. V noci močím cca 1-2 krát. Zvýš. teploty nemám ani nepociťuji pálení či řezání při močení. Především tedy hlavně to "nucení", ale není to stále,spíše v urč.epizodách Také trpím značnou únavou (po porodu byla opravdu extrémní - trošku se spravilo užíváním Magnesia a vit. B-komplex), takže mne kamarádka - zdrav. sestra poněkud vyděsila, zda se nemůže jednat o příznaky RMS. Tyhle problémy se objevily hlavně po porodu. Vzhledem k tomu, že se mne po porodu "rozjely" i migrény s aurou, provedl mne neurolog vyš. 2krát EEG. 1 krát CT a EMG k vyloučení tetanie, - to vše bylo v pořádku včetně základního neu vyšetření (tj.poklepy, zkoušky rovnováhy, nystagmus neg apod.),ale známá mi řekla, že právě RMS CT a EEG nedokáže zdiagnostikovat (pouze magnetická rezonance a mozkomíšní mok, ale tohle mi provedeno nebylo) Mohlo by být prosím tohle nucení na močení s únavou být opravdu projevem RMS?? Nebo nemůže jít o nějaký opožděný důsledek zanedbaných nepřeléčených infektů močových cest? V pubertě jsem totiž prodělala asi 2 krát akutní zánět močových cest (i s tím pálením a řezáním při močení a bolestí u stydké spony, ovšem bez zvýš. tt) a nepřeléčila jsem to (nešla jsem s tím tenkrát lajdák ani k lékaři.. takže antibiotiky se to neléčilo, pouze jsem pila urologické čaje). Nebo může být příčinou i stres? Děkuji velice za Vaši odpověd s názorem a moc o ni prosím

Odpověď odborníka:

Dobrý den, omlouvám se za pozdní odpověď, dotaz byl ke mě dnes přesunut od kolegů. Je nepravděpodobné, že by Váš problém byl dán roztroušenou sklerózou, ale i tak vzhledem k údajům o ostatních potížích (únava, migrenózní bolesti hlavy, časová souvislost potíží s těhotenstvím a porodem...) bych kontrolní vyšetření neurologem považoval za vhodné - s úvahou o vhodnosti provedení magnetické rezonance (která se dle mého názoru i z hlediska nově po porodu vzniklých bolestí hlavy jeví jako vhodnější vyšetření než CT). Ovšem pravděpodobnějšími příčinami jsou jinak se neprojevující infekce močových cest a také Vámi zmiňovaný stres - psychické pochody se na "dráždivosti" močového měchýře podílejí. Doporučuji tedy návštěvu Vašeho praktického lékaře, tomu popište podrobně Vaše potíže, měl by provést základní tělesné i neurologické vyšetření a nechat laboratorně vyšetřit moč, zda přece jen není přítomná infekce. Po vyšetření u něj, pokud nepřinese vysvětlení potíží, zamiřte (nejlépe se žádankou od praktika s údaji o problému) k neurologovi. Držím palce, ať vše dobře dopadne a vyšetření Vaše obavy z vážném choroby rozptýlí!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+11 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x