Časté obtíže s kolením kloubem

Několikrát jsem si vykloubila čéšku v pravém koleni. V srpnu 2013 jsem byla s kolenem na operaci (pouze zpevňování vazů) asi 10 měsíců byl od kolene klid, ale těsně před prázdninami se mi koleno opět vykloubilo (vždy po vykloubení se mi čéška opět samovolně vrátí zpět) teď, po necelých 3 měsících, se vykloubení opět opakovalo. Můj ortoped mi doporučil pouze chladit a koleno nezatěžovat (nic co bych již nevěděla sama). Je mi teprve 15 a ráda bych, aby se to vyřešilo co nejdříve a na co nejdelší dobu. Máte pro mě nějaké doporučení? Za odpověď děkuji.

Odpověď odborníka:

Pokud byla již poloha čéšky upravována je třeba jisté opatrnosti v radikální léčbě, je třeba se svým operatérem vědět, jaká úprava se prováděla.
K vykloubení čéšky dochází v extremních ohnutích kolena, tomu je třeba bránit. Současně je vhodná měkká ortéza kolena při namahvějších činnostech kolena.
Lze předpokládat, že dalším růstem může dojít k jistým změnám v konfiguraci kolenního kloubu a stav bude s větším odporem kloubu proti vymknutí čéšky.
Pokud by se stav opakoval je třeba opětně stav zhodnotit a řešit v případném posunu úponu čéšky na kosti holenní.
Léčba na rehabilitaci vede k posílení svalového aparátu kolena, což opětně brání vymknutí čéšky.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: