Časté opary

Dobrý den, před několika lety mi byl nasazen ISOPRINOSINE na častý výsev oparů na rtu. Asi po roce od dobrání léků se mi udělal na krku pásový opar (který byl prokázán i odběrem krve), dostala jsem HERPESIN a potom znovu ISOPRIONOSINE. Od té doby se mi ještě několikrát opar na krku udělal ne však tak často a léčit jsem ho měla pouze HERPESINEM 5x denně tabletu. Před měsícem se mi však udělal znovu opar přes půlku krku lékař mi řekl, že je to naprosto normální ať pouze užívám HERPESIN a že si nesmím mazat protopic. Opar mi něco málo po týdnu začal mizet. Dnes se mi však udělal znovu. Ihned jsem nasadila HERPESIN, ale nepřijde mi normální mít jednou za měsíc opar na krku doprovázený nepříjemnými bolestmi. Nikdo mi ani nevysvětlil příčinu proč na opary trpím a jak se jím vyvarovat. Představa, že od svých devatenácti let budu mít už navždy opar na krku není moc příjemná. Má-li na tom nějaký podíl to, že jsem alergička, astmatička s atopickým ekzém nebo čím to je? Hledala jsem informace různě na internetu, ale všude píšou něco jiného. Předem děkuji za odpověď. Nikola J.

Odpověď odborníka:

To, že jste atopik, vás předurčuje k tomu, že vaše kůže je nadměrně náchylná k různým infekcím, mezi které patří i opar. navíc léčba ekzému ( ať kortikoidy či protopic) toto riziko dále zvyšuje. Pomoci by ev. mohla dlouhodobější profylaxe - podávání nižších dávek acykloviru po delší dobu. Poraďte se se svým imunologem či dermatologem.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: