Časté ozařování mamografem.

Dobrý den. Je mi 53 let a chodím pravidelně co dva roky na preventivní prohlídku prsů na mamograf. Mezi těmito dvouletými kontrolami jsem šla vždy jen na ultrazvuk. Naposledy jsem byla na mamografu v prosinci před rokem. Vše bylo v pořádku. Po prohlídce mi bylo doporučeno, že vzhledem k tomu, že mám prý už přes padesát, provádět kontroly na mamografu každý rok. V odborné literatuře jsem se dočetla, mimo jiné, že i časté ozařování mamografem je velmi nebezpečné. Tak prosím o radu co doporučujete. V současné době žádné změny při samovyštření prsů nepozoruji. Děkuji za laskavost. Marie

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Marie! Ženám meiz 45 a 60ti lety hradí pojištovna 1x ročně toto skríningové vyšetření. Ačkoli mamograf představuje radiační zátěž, je statisticky doloženo, že právě při této frekvenci preventivních kontrol je nejlepší poměr "přínos/riziko". Samovyšetřování je skvělé provádět, děláte dobře.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: