Časté průjmy

Dobrý den, již asi rok mě trápí zažívací problémy, a to, že se nemohu zbavit řídké stolice. Před rokem jsem měla psychicky náročné období, na které jsem nebyla připravená, a tak se (pravděpodobně) z obyčejné infekce stal problém, který nechtěl odeznít - na toaletu jsem šla třeba jednou za den nebo dva, jeden den byla stolice pevná, druhý vodnatá a jak se říká, pěkně "mě to prohnalo". Tento asi měsíc trvající stav jsem zkonzultovala se svojí lékařkou, udělala mi výtěr, rozbor krve, poslala mě na vyšetření ultrazvukem k odborníkovi, který by v případě potřeby udělal kolonoskopii, ale protože se nic nenašlo, nebral to jako nutné a závěr zněl "funkční dyspepsie při stresu". Po třech měsících mé problémy na chvíli téměř odezněly, řídkou stolici jsem měla třeba jednou, dvakrát za měsíc a tak jsem to příliš neřešila. Problém nastal v lednu tohoto roku, kdy jsem (pravděpodobně opět z psychických důvodů) měla řídkou stolici každý den před školou. Protože to pro mě bylo poměrně obtěžující (musím dojíždět vlakem nebo autobusem), došla jsem si na psychiatrii a od té doby beru Dogmatil 50 mg - jednou denně večer. Dogmatil zabral a stolici jsem měla výbornou, jenom před přijímacími zkouškami na VŠ jsem měla několikrát řídkou stolici. Jinak jsem si nemohla stěžovat a vypadalo to, že je problém vyřešen. Teď, v době léta a prázdnin, mě to prohnalo jednou na začátku července, ale tomu jsem nepřikládala význam. Poté jednou na konci července a to už bylo horší. Vždycky od té doby mě to prohnalo jednou za dva dny, ačkoli jsem dál užívala Dogmatil a zkoušela třeba i Smectu nebo Carbofit. Do toho samozřejmě probiotika - Biopron, bez těch si svůj život už delší dobu nedokážu vůbec představit. Na psychiatrii mi pak poradili, ať zvýším dávku Dogmatilu na dvě tablety denně, a to mi asi pomohlo. Teď po měsíci mě to znenadání prohnalo zas a asi nemá cenu popisovat, jak jsem z toho už zoufalá. Beru každý den dvakrát probiotika, takže vznik infekce mi připadá nepravděpodobný, Dogmatil beru normálně, takže peristaltiku bych měla mít v pohodě a stres v poslední době také nemám. Už vážně nevím, z čeho bych tyto problémy mohla mít a proč se jich nemůžu zbavit. Napadla mě nějaká potravinová alergie, ale jím normálně, žádná zvláštní jídla. K lékaři se mi s tím jít nechce, protože všechna loňská vyšetření byla negativní a opět by všechno bylo svedeno na stres. Nenapadla by Vás ještě nějaká jiná možná příčina nebo nějaké konečně efektivní řešení? Nesetkal/a jste se někdy s podobným problémem? Velmi Vám děkuji za Váš čas a za odpověď, která snad bude přínosná.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, dle vašeho sdělení lze opravdu infekční příčinu vašich obtíží vyloučit, je to velmi nepravděpodobné. Zda je terapie Dogmatilem dostačující, k tomu se nemohu vyjádřit, na to by Vám měl odpověď Váš psychiatr. Samozřejmě potravinnová alergie je možná, ve vašem věku mě na prvním místě napadá intolerance lepku. Doporučuji tedy opět vyšetření na gastroenterologii, kde Vám lepek mohou laboratorně vyšetřit, rovněž bych se nebránila i endokopickému došetření zažívacího traktu, pokud Vám tato vyšetření budou nabídnuta. Já osobně je doporučuji.

MUDr. Lenka Rychlovská
MUDr. Lenka Rychlovská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Interní oddělení Svitavy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: