Časté rentgenování

Dobrý den, je mi 30 let a za svůj život jsem již byla mnohokrát rentgenována. V dětství s kyčlemi (cca 3x), v dospívání několikrát rtg zubů (cca 3x). Před 3 lety jsem během 12 měsíců absolvovala 2x rtg zubů (celkem 3 snímky), 1 rtg bederní páteře (3 snímky naráz), 1 urografii (2 nativní snímky, 3 s kontrastní látkou naráz) a 1 rtg plic. Po dvou letech 1x rtg dutin a po dalším roce 1x rtg plic. Bohužel např. rtg páteře a vylučovací urografie byly z mého pohledu prováděny zbytečně. Mám obavy, že absolvovaná rtg zátěž je velká a mohla by se projevit na mém zdraví (riziko rakoviny atd.). Je tomu tak? Jak velkou dávku (mSv) jsem dostala při uvedených rtg, zvláště při těch během jednoho roku? S jakými odstupy by měla být rtg vyšetření prováděna? Mám důvod k obavám? Děkuji za odpovědi.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jakékoliv vyšetření by mělo být prováděno ve správných indikacích, pokud lékař potřebuje zjistit diagnosu tak se někdy nelze vyhnout opakovaným RTG vyšetřením. Není přesně stanoveno jaký by měl být interval mezi jednotlivými vyšetřeními ani jaká dávka RTG záření /z důvodu vyšetření/ za určitý časový interval by způsobovla konkrétní onemocnění. V současné době je možné si nechat RTG vyšetření nechat nahrát na CD či na jiné nosiče, lékaři si je mohou snímky prohlédnou a není nutné tak často rentgeny provádět.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x