Časté revize a těhotenství

Dobrý den,v roce 2009 jsem otěhotněla, ale plodu se nevyvinulo srdce a došlo k zamlklému těhotenství. K potratu nedošlo a paní doktorka mě odeslala na revizi, která proběhla v pořádku. Po třech měsících od zákroku nám bylo doporučeno se znovu pokoušet o miminko. Otěhotnět se mi podařilo po roce od zákroku, tedy v létě roku 2011. V 5tt jsem začala krvácet a v nemocnici mi byla provedena revize dělohy. Vzhledem ke stále přetrvávajícím vyšším hodnotám HCG mi byla provedena s odstupem jednoho týdne druhá revize. HCG se opět snížilo, ale pořád byla jeho hodnota mírně zvýšená. Ošetřující paní doktorka mě poslala do jiné nemocnice kde mně byla asi s odstupem jednoho měsíce od druhé revize provedena revize třetí a hysteroskopie. Při této revizi bylo v zadní části dělohy objeveno ještě neodstraněné ložisko. Pak klesla hodnota HCG téměř okamžitě na nulovou hodnotu. Ošetřující paní doktorka nás i s partnerem odeslala na genetické vyšetření, kde bylo u partnera zjištěno při klasickém cytogenetickém vyšetření z 10 hodnocených mitos 1x nalezen karyotyp 47,XXY proto bylo doplněno hodnocení konstituce pohlavních chromosomů v dalších 190 buňkách metodou FISH. Ve 188 buňkách byla nalezena normální mužská konstituce XY, ve 2 buňkách nebyl detekován chromosom Y. Použitými metodami nebyla neprokázaná strukturální a početní chromosomová aberace, ani v mozaikové formě, malou mozaiku aneuploidie (změny počtu) pohlavních chromosomů však nejde zcela vyloučit. Chtěla jsem se zeptat jestli takhle časté revize s odstupem dvou let mají vliv na otěhotnění a do jaké míry může mít vliv partnerovo cytogenetické vyšetření na prodělaný potrat a zamlklé těhotenství. Moc děkuji za odpověď. Jenišová

Odpověď odborníka:

Šetrně prováděné revize,které nepoškodí svalovinu by vliv mít neměly, s druhou částí otázky se obraťte na genetika je to velice úzce specializovaný problém příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Hemoroidy
Články: Hemoroidy
Hemoroidy, žilní městky...
Ke správné diagnóze Běchtěrevovy choroby vede dlouhá cesta, ale vyplatí se
Porucha jater se projeví i na rukou
Články: Porucha jater se projeví i na rukou
Jaterními chorobami, ať už...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: