Časté teploty

Dobrý den, mám syna (téměř 3roky), který v poslední době trpí opakovanými virozami (teplota, rýma a dráždivý dusivý kašel), po uzdravení je týden dobrý a následně se vše opakuje. Paní doktorka ho léčí sirupy a kapkami proti kašli (Hedelix, Robitusin, Sinecod,...), dostává Dithiaden. Z 8 týdnu byl 5 týdnů nemocný, vždy je týden dobrý a pak ho 2 týdny léčíme. Naposledy měl týden teploty kolem 38st. Sirupy už mu vůbec nezabírají, mám trvat na léčbě antibiotiky? Děkuji za radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, léčba antibiotiky se volí při bakteriální infekci. Pokud se opakují záněty dýchacích cest, patří bakteriální infekce k možné příčině obtíží. Zda je nebo není přítomna bakteriální infekce, se pozná z klinického stavu (to pozná jedině lékař na základě svých znalostí a zkušeností) a z pomocných vyšetření (odběr krve, výtěry dle očekávané lokalizace infekce - nos, krk..). Antibiotika bych podala, pouze pokud bych měla na bakteriální infekci podezření z klinického nálezu a při jeho nejednoznačnosti bych si pomohla například výtěrem z krku, případně odběrem krve na stanovení CRP, eventuálně jiných parametrů či jinými vyšetřeními (nemá smysl popisovat blíže). Otázka tedy nestojí, zda trvat nebo netrvat na antibioticích, ale na tom, co tedy synkovy obtíže způsobuje a zda to jsou nebo nejsou bakterie.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: