Časté záněty moč cest.

Dobrý den , prosím Vás mám na Vás dotaz již od mládí trpím častými záněty moč cest, již poslední rok cca 4 do roka. V loni v létě jsem byla léčena augmentin po té jsem měla cca po 4 dnech polekovou alergii od té doby beru evofex 120 cca dva měsíce na to rozšíření moč trubice ambulantně . Zanět moč cest mám cca vždy po třech měs je to pořád do kola vždy nášteva urologa sono v pořádku, atb brát moc nechci obava z opětovné alergie .Muj pitný režim od té doby celkem větší při akutních problémech vždy nasadím urynal akut a hodně piji. Před třemi měsíci jsem už při cévkované moči bakterii v moči neměla .Muj urolog čekal na výsledky a chtěl nechat v lab udělat autovakcínu . V současné době opět potíže po třech měsicích stejné jako vždy když se zánět v moči objeví časté nucení na malou po vyprázdění jako bych mohla jit na znovu, trochu menší bolesti pod bříškem . Přitom se dost chráním a dodržuji pitný režim , beru Uroval manosa . Nyní jsem při potížích nasadila urinal akut muj urolog bude až v úterý nechám si znovu vycévkovat moč a poté si nechám udělat autovakcínu . Můj dotaz je proč mám stále tyto potíže a kde muže být příčina byla bych moc ráda kdy by jste mi mohla poradit jak se těchto potíží zbavit . Děkuji Vám moc s pozdravem a přáním hezkého dne Eva .

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Evo. Na váš dotaz- proč máte pořád dokola potíže, Vám opravdu nedokážu odpovědět. Bohužel jisté procento žen trpí recidivujícími záněty močových cest, přitom příčinu nenajdeme. Podle toho, co píšete, jsou léčebné postupy naprosto v pořádku- léčbu je třeba zahájit až při výskytu symptomatické bakteriurie v močovém měchýři. Bohužel- pokuď se ve Vašem těle jednou rozběhne zánět- bez antibiotické léčby se neobejdete a její oddalování může vést k průniku infekce do vyšších etáží ( na ledviny), což pak pro Vás může mít daleko horší následky (někdy i celoživotní). Autovakcínu jenom doporučuji. Taky by jste se měla zaměřit na sebe a snažit se vysledovat, kdy a v návaznosti naco, se infekce spustí (někdy to bývá po sexuálním styku, někdy po menstruaci....). SKuste nosit volné netesné oblečení- naprosto nevhodné jsou úzké kalhoty, taky zapomeňte na tanga kalhotky. Při osobní hygieně střídejte obden mymtí pouze čistou vodou s mytím mýdlem- někdy totiž právě nadměrná hygiena s častým používáním mýdel vede k vysušení kůže a sliznic, kůže je pak fragilnější na drobné poranění. Mýdlo mění přirozené pH kůže- a kůže je pak na prostup baktérií daleko náchylnější. Záhy po sexuálním styku je dobré se hned vymočit.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: