Celiakie

Dobrý den,prosím Vás laskavě o zodpovězení dotazu ohledně mého problému.Dle enterobiopsie mně byla prokázána /prý/ celiakie,ale s dovětkem ve zprávě,že nález není zcela typický,byla mi doporučena BD,ale s postupem času zátěž lepkem a novou biopsií. Enterobiopsie mi byla doporučena na základě poz.výsledků IgA (transgl.)r.2008-74,r.2010-66 /hodnoty klesaly/ IgG bylo negativní.Protilátky na endomisium mi nebyly nabrány.Chtěla jsem se zeptat,zda biopsie na 100% určí celiakii či vyvrátí.V mém případě stále nevím,zda celiakii mám ,nebo mi změny na tenkém střevě může způsobovat i jiná autoimunitní nemoc.Podotýkám,že hodnoty transglut.mi po 2-letém odstupu klesaly.Děkuji velice za info

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vyšetření protilátek proti tkáňové trnasglutmaináze a endomiziu s vysokou přesností až okolo 99% predikují diagnosu celiakie, k potvrzení diagnosy je ale nutná biospie. Při dodržování diety se hodnoty protilátek postupně snižují až josu zcel anegativní, je to marker správného dodržování diety. Biopsie je tedy opravdu pro diagnosu rozhodující, pokud nález nebyl zcela jasný po zátěži je lepkem je vhodné ho zopakovat.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x