Celiakie

Dobrý den, ráda bych se zeptala na alergii na lepek. Jako malé už asi v 5ti měsících mi byla diagnistikována nevím přesně jestli nesnášenlivost nebo alergie na lepek, několik let jsem dodržovala dietu a když jsem ji porušila, bylo mi zle. Nicméně v období puberty mi bylo řečeno, že je vše v pořádku, a ať zkusím lepek. Vše bylo v pořádku. Ale všude se dočítám, že je to doživotní, ale znám pár lidí, kteří normálně teď jí, i když předtím nesměli. Může se jednat o hormonální změnu? Jedné ženě po přechodu opět lepek nedělal dobrotu. Občas mě bolí břicho, ale je to jednou za čas, bolest je chvilková a většinou brzo odezní, po vykonání velké potřeby. Ještě se chci zeptat, jak vypadá vyrážka? Udělalo se mi na obličeji, jen na jedné půlce červené pupínky. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, alergie na lepek a celiakie - imunopatolgoická reakce po požití lepku, je každé jiné onemocnění. U prokázané celiakie je jedinou léčbou celoživotní bezlepková dieta, pacient nemusí mít před diagnosou žádné klinické příznaky nebo je kllinický obraz velmi pestrý od zažívacích problémů, anemie, častých infekcí, kožních projevů, problémy s otěhotněním. Pokud jste byla vyšetřována v 5 měsících , tak jste zřejmě ještě nebyla v kontaktu s lepkem, takže spíše by se jednalo opravu o alergii, u potravinových alergií se dají vyšetřit z krve protilátky ve třídě IgE, dají se provést kožní testy, ale žádna z těchto medtod není úplně spolehlivá. nejspolehlivější metodou je zavedení striktní diety - vynechat zcela podezřelou potravinu cca na měsíc a následně se potravině exponovat a sledovat projevy. Pokud je test poztitivní, tak je jediné řešení potravinu vynechat. Zatím nejsou v současné době vyvinuty např. vakcíny, které by byly schopny potravinovou alergii vyléčit. Doporučovala bych Vám tedy znovu alergolgoické vyšetření včetně provedení screeningového vyšetření na celiakii.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: