Celiakie

Dobrý den paní doktorko, chtěl jsem se zeptat na gastroenterologické ambulanci mi bylo zjištěno že mám pozitivní aDGP/IgA, chtěl jsem se zeptat musí to nutně znamenat že mám celiakii ? Před tím už jsem byl několikrát na gastroenterologickém vyšetření kdy mi zaváděly sondu přes ústa a nedávno jsem byl na CT virtual.kolonoskopii a na žádném z těchto vyšetření se nic neprokázalo vyšlo mi že je vše bez patolog. změn, a před několika měsíci už mi dělaly odběry na alergologii a na lepek vyšel negativní. Může se tedy jednat o celiakii nebo to může být jiný problém. Mám sníženou funkc.štít.žlázy,sníženou buň.imunitu,astma bronch. Děkuji moc za odpověď. Příjemný den. Spurný ,Havířov. Ještě jsem se chtěl zeptat 15.7.2011 mi byla dělaná gastrofibroskopie biopsie byla 2x a závěr je nález v GD a jícnu v normě. To by se už celiakie zjistila tehdy né ?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, u diagnostiky celiakie - při screningu je stále zatím standartem vyšetření protilátek proti tkáňové translutamináze, endomyziu. Protilátky proti deaminovaným gliadinovaným peptidům /aDGP/ jsou sice citlivější než pouze protilátky proti gliadinu /dříve hodně vyšetřované/, ale nelze se při diagnostice celiaie o ně zcela opírat. To znamená, že jejich pozitivita nemusí znamenat dg. celiakie, zlváště pokud jsou ostatní vyšetření negativní. Laboratorní pozitivita scrennigu, vždy musí být povrzena histologickým nálezem z tenkého střeva, který je pro potvrzení diagnosy rozhodující. Pokud byla děláná biopsie z duodena v 07/2011, tak by změny na sliznici při celiakii měly být patrné.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x