Celiakie

Dobrý den, ráda bych se na Vás obrátila s dotazem jménem mého manžela. Náhodně mu byly zjištěny vyšší hodnoty AST a ALT (kolem 1,6), i přes držení diety (cca čtvrt roku) a samozřejmě abstinenci se hodnoty neupravily. Dcerka je sledována gastroenterologem z důvodu možné celiakie. Biopsie byla provedena kolem roku a nepotvrdila dg (byla i nedostatečná ex. lepkem) - pozitivita HLA DQ8, def. IgA, sider. anemie, neaktivní disacharid., - je prováděno imunol. vyšetření 1x ročně. K samotnému dotazu: je možné, že může mít celiakii manžel (někde jsem četla, že může být zvýšeno ALT, AST), manžel trpí průjmy a kožními problémy a má smysl požádat v tomto případě o vyšetření na protilátky (lepek)?Děkuji Vlasta

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vyšetření na celiakii bych u manžela určitě doplnila, zvláště pokud má klinické projevy /průjmy, kožní projevy../. Ještě jsem se nesetkala, že by pacient s celiakií měl zvýšené i jaterní testy. I tak bych doplnila imunologické vyšetření i u manžela. Dále by se měla vyloučit infekční příčina /hepatitidy/ , doplnila bych sono jater, vyšetření hladiny mědi, železa.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: